O insulã a dezolãrii, Colonia Bosnea din Petrosani risca sã devinã focar de infectii pentru întregul municipiu. Fosele de colectare a apei uzate si a wc-urilor au fost inundate si au deversat intrând în case si invadând strãzi. S-a initiat o amplã actiune pentru a combate pericolul…

În Colonia Bosnea, din Petrosani, trãiesc zeci de familii ale cãror locuinte nu sunt racordate la reteaua de canalizare. În urma ploilor abundente din ultima vreme, wc-urile din curti si din zonele din vecinãtatea locuintelor au fost inundate, iar apa astfel infectatã a curs pe strãzi si a intrat în case. În plus, acoperisurile sunt ciruite de grindinã, iar oamenii au recurs la improvizatii, le-au cârpit cum au putut si cu ce au avut la îndemânã. Zona poate fi consideratã un focar de infectii, iar numãrul copiilor pusi astfel în pericol este mare.

Pentru a preveni eventuale îmbolnãviri, Crucea Rosie Petrosani si voluntarii sãi au reusit sã strângã în jurul lor oameni cãrora le pasã si asta pentru a face fatã numãrului de familii si copii care locuiesc pe strãzile Poligonului, Funicularului si Progresului din Colonia Bosnea. Pe lângã tinerii de la licee, studenti si din diverse organizatii, chiar si politice, au venit cu contributii importante Asociatia “Rosa Multiflora”, Costel Avram – directorul Apa Serv, Radu Sorin – rectorul Universitãtii Petrosani, Octavian Popescu – seful Circumscriptiei  Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Petrosani, Doinita Bãlãnesc – consilier judetean, Lavinia Grigoriu – consilier local si alti câtiva oameni cunoscuti pentru faptele lor în domeniul umanitar.

S-au inventariat familiile cele mai afectate, numãrul de copii ai acestora, s-au întocmit liste si s-a stabilit un strict necesar, prioritare fiind produsele de curãtenie, dezinfectie, de igienã personalã, apoi îmbrãcãminte, pâine, dulciuri, sucuri si fructe pentru copii, jucãrii… Pe liste s-au aflat 40 de familii si 81 de copii, dar din experientã au fost pregãtite, în plus, produse pentru încã 20 de familii si 10 copii, mãsurã de rezervã care s-a dovedit inspiratã…

Contrar temerilor, cã oamenii se vor înghesui, actiunea a decurs în perfectã ordine, fiecare asteptând sã fie strigat, au ascultat cu atentie “instruirea” privind folosirea dezinfectantilor în locuinte si anexe. Cei care nu s-au aflat pe liste, au asteptat rãbdãtori pentru a primi surplusul pregãtit, desi vremea era câineascã – o ploaie rece ca de toamnã. Acolo, am aflat despre drame nebãnuite, despre o mamã care era cuprinsã de disperare pentru cã fiica, depistatã cu anemie accentuatã, era suspectã de leucemie. Un alt bãrbat cu piciorul amputat ne implora sã-i facem rost de cârje pentru cã izolarea îl face sã-si piardã mintile. Un grup de alti oameni din partea de jos a Coloniei Bosnea au venit cu argumente zguduitoare pentru a ne convinge cã si acea parte a zonei are nevoie de ajutor.

Am vãzut cu aceastã ocazie, demnitate în suferintã, dar si deznãdejde si frica din cauza lipsei de perspectivã, am vãzut si acceptare a conditiilor de trai dupã ani de zbateri desarte. Este o lume a lor, ca o mare familie în care se ajutã, se ceartã, se îmbãrbãteazã, practic izolati de restul municipiului Petrosani. Aici si autoritãtile locale jung mai rar sau deloc… Vorba doctorului Octavian Popescu: “între a da ceva si a împlini o datorie umanã este un pas atât de mic, care nu costã mai nimic”.

“Ne vom implica în continuare, mai sustinut… Sunt gesturi care au o valoare nebãnuitã pentru oameni, gesturi care aduc bucurii, sperantã si încredere cã nimeni nu e singur, dar mai ales sã le sãdesti  încrederea cã pot iesi din marasmul în care i-a aruncat viata” – a declarat Costel Avram, presedinte al Asociatiei “Rosa Multiflora” si directorul Apa Serv Petrosani.

“Vom reveni aici pentru cã ni s-a cerut ajutorul, sunt oameni care au nevoie de cârje, de cãrucioare si  trebuie sã mai aducem dezinfectanti” – a precizat Felicia Vitan, director Crucea Rosie Petrosani.

Ileana Firtulescu