Mineritul Vãii Jiului trebui sã ajungã viabil din punct de vedere al costurilor, asa încât Complexul Energetic Hunedoara sã poatã iesi pe piata de energie cu preturi competitive pentru energia produsã. Si, tocmai din acest motiv, acum se lucreazã la un plan investitional pentru fiecare unitate minierã în parte.

Minele din Valea Jiului au nevoie de o infuzie puternicã de capital. Este nevoie de investitii masive, calculate la circa 60 de milioane de euro, pentru cã, în general, minerii –care sunt oricum tot mai bãtrâni si bolnavi –  lucreazã cu tehnologie de acum 40 de ani. „Sunt mine care nu sunt deloc mecanizate si s-ar preta la mecanizare. Minerilor le lipseste, din pãcate, absolut tot. Toate sunt vechi, toate sunt… asa cum sunt. Sigur,

prioritate are securitatea si sãnãtatea în muncã”, spuen directorul general al CEH, Daniel Andronache. Toate aceste lipsuri se resimt direct în costurile de productie, care fac mineritul o activitate pãguboasã. Acest lucru trebuie, însã, redresat, drept pentru care se lucreazã la un plan investitional amãnuntit. „ Am discutat cu fiecare director de exploatare minierã si am plecat de la pretul de astãzi al GCal. Noi trebuie sã ajungem la un pret al GCal între 50 si 60 de lei pe total divizie minierã. pe fiecare minã facem un calcul de investitii – câti bani trebuie sã bãgãm în fiecare minã, sã corelãm cu politica de personal (câti oameni trebuie sã plece în urmãtorii doi ani, câti ne trebuie sã întinerim forta de muncã, sã facem formatiile tip) si vom ajunge la o sumã necesarã”, a mai spus Andronache. CEH nu are banii necesari realizãrii investitiei, drept pentru care se va apela, la fel ca si în cazul Termocentralei Mintia, la un credit furnizor ce va fi restituit în bani sau în energie. „Caietul de sarcini este aproape gata, la publicarea caietului de sarcini venim cu acest plan investitional, ne pregãtim si politica de personal si, spre sfârsitul anului vom iesi cu acest plan pe SEAP sã începem derularea achizitiei”, precizeazã sursa citatã anterior. Pentru investitiile din minerit este posibil ca banii sã vinã din China, de la acelasi grup care este interesat si de investitiile de la Mintia, pentru care au achizitionat caietul de sarcini.

Se pregãteste privatizarea CEH

2-1Iar toate acestea trebuie realizate acum, pentru cã anul viitor este programatã privatizarea Complexului Energetic Hunedoara. Si, pânã atunci, se parcurg toti pasii necesari. „Existã o comisie care lucreazã la acest lucru. Pe 1 octombrie este licitatia pentru selectarea firmei de consultantã. Sunt cinci societãti care s-au calificat. Dupã deschiderea ofertelor, vom cunoaste firma de consultantã care trebuie sã ne gãseascã investitor. De asemenea, rolul acesteia este de a ne conduce la respectarea legislatiei, asa încât privatizarea sã fie fãcutã în concordantã cu prevederile legislatiei noastre si a   Uniunii Europene”,a  explicat directorul general al CEH, Daniel Andronache.

Privatizarea CEH ar însemna ca un investitor strategic sã achizitioneze 51% din actiunile complexului.

Carmen Cosman