În lipsa unor modele, Internetul generează psihoze: ulei cu 19 lei/l

N e lipsesc modele de oameni în care să credem, clasa politică reacționează tardiv, iar oamenii se așează la cozi imense, generate de psihoze nejustificate. Acesta este taboul ultimelor zile, pe fondul războiului de la granițe, care ar putea să influențeze economia. Sociologii ne explică acum ce a generat acest fenomen.

Litrul de ulei a ajuns pe e-Mag cu 19 lei, iar rafturile magazinelor se golesc. Cel puțin acesta este tabloul de pe site-urile de socializare de la noi, pentru că, în magazine, există stocuri și prețul unui litru de ulei este maxim 8 lei. Însă, psihoza s-a propagat imediat după cea cu combustibilul la pompă, în ciuda oricăror reacții ale politicienilor. „Am văzut că s-a iscat iar o isterie legat de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei și lumea a dat buzna să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor cvă avem stocuri de ulei, până la noua recoltă, care nici nu a fost însămânțată. Dar avem stocuri, așa încât să nu apară niciun fel de dezechilibre”, a declarat la Deva, Adrian Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Dar asta nu i-a liniștit pe oameni și, zilnic, coșurile de cumpărături se umplu cu baxuri de ulei, în timp ce, pe internet, speculanții dublează prețurile. Iar sociologii spun clar că este vorba despre o psihoză în masă.
„Din păcate, trebuie să spun, și e bine să nu ne pierdem umorul, pentru că nu mai discutăm despre bătălia de la Posada, ori Valea Călugărească, ci despre bătălia de Moll, Rompetrol, Baril șamd. (…) Există situații, și istoria ne demostrează, că pandemiile, ori situațiile critice sunt perfecte pentru a spori averile unora, care altfel le-ar face în mai multe generații. Se speculează credulitatea indivizilor umani și ceva ce este natural omului: frica”, a spus prof univ Valentin Fulger, sociolog.
O Lege a imitației în sociologie spune că
inferiorii își imită superiorii. Dar, cum nu avem modele, e clar că opinia publică ascultă de oamenii în care crede, iar pe mediile de socializare oamenii care postează împotriva sistemului, devin ușor modele.
Diana Mitrache