În complexul caz HABITAT XXI si ARDI SRL / Executãrile silite continuã în ritm alert, iar cercetãrile s-au extins si în alte judete

Anul 2013 a debutat în fortã cu executãrile silite  pentru Artur si Diana Csiki, stãpânii vestitelor firme HABITAT XXI si ARDI SRL din Petrosani, iar cercetãrile penale – înselãciune, fals, uz de fals, modul de acordare a creditelor etc. –  s-au extins si în alte judete. Executorii judecãtoresti ai judetului sunt angajati în acest caz, dar si altii din Alba, Cluj, Gorj, Bucuresti etc.

3_1Dupã ce Cronica VJ a relatat într-un amplu articol, în urmã cu un an, despre cazul sotilor Arthur si Diana Csiki din Petrosani, cei care detineau vestitele firme HABITAT XXI si ARDI SRL, instrumentarea cazului încã dureazã, atât de încurcate au fost metodele de actiune ale celor doi împricinati.

Cum acest an, 2013 a debutat cu încã un lung sir de executãri silite pentru multimea de credite neachitate si folosirea de acte false la o sumedenie de bãnci din Valea Jiului, din judet si din tarã, am încercat sã urmãrim cazul pentru cã sunt foarte multe persoane, fosti salariati, care sunt si vor fi distrusi de metodele de înselãciune, de escrocherii si santajãri emotionale.

Reamintim cã totul a pornit de la mai multe plângeri si zeci de persoane înselate de Diana si Arthur Csiki, patronii societatilor HABITAT XXI si ARDI SRL, care si-au folosit salariatii pentru credite pe documente false. In cauza sunt cercetate si un numãr considerabil de banci pãgubite, se pare chiar cu ajutorul unor salariati ai acestora.

Zeci si zeci de persoane au fost convinse prin diverse tertipuri sã scoatã credite de la diverse banci de Arthur si Diana Csiki, cei care detin/detineau cunoscutele firmele cu sediul în Petrosani, dar cu puncte de lucru în judet si chiar în alte judete. Respectivele firme aveau lanturi de magazine cu produse electronice si electrocasnice, telefonie mobilã, materiale de constructii si design etc.

Un dosar voluminos, cu încrengãturi nebanuite, se aflã în lucru la Politia municipiului Petrosani, încã de la începutul anului trecut.

Arthur si Diana Csiki, si prin extindere alte persoane si institutii, sunt cercetati pentru înselãciune, fals, uz de fals, modul de acordare a creditelor etc. Perioada în care s-au sãvârsit aceste fapte se întinde pe cativa ani, iar persoanele înselate – parte dintre ele – au fost executate silit, altele urmeazã, pentru ca firmele, respectiv stãpânii lor, nu au plãtit creditele scoase de salariati si nici nu le vor plãti de bunã voie, pentru cã sunt secãtuiti.

Pe lângã executarea silitã a fostilor salariati, anul acesta, în primele douã luni, s-a trecut la executarea bunurilor detinute de cei doi soti. Si cum sumele sunt uriase, pe mai multe paliere în care au actionat sotii Csiki, executori judecãtoresti din tot judetul, de la Cluj, Gorj, Alba, Bucuresti sunt angajati si angrenati în recuperarea pagubelor produse bãncilor.

În timp ce unii executori încã lucreazã la evaluarea imobilelor detinute de cei doi în vederea vânzãrii prin licitatie publicã, altii sunt avansati si au si anuntat pentru luna martie 2013, conform procedurilor, vânzarea unei case cu terenul aferent, de vreo 800 mp, din Brad pentru suma de 71.250 lei, adicã 712.500.000 lei vechi pentru recuperarea creditului de 3.617.817 lei plus dobânzi, deci 36.178.170.000 lei vechi plus dobânzi, avut la CEC Bank.

Pentru luna viitoare, respectiv 18 aprilie 2013, va avea loc licitatia de vânzare a vestitului sediu din Petrosani, sediu ce pãrea unul amãrât, dar ce bani se învârteau acolo pare de necrezut! Este vorba de apartamentul din Aeroport, str. Aviatorilor, bl. 60A, care va avea ca pret de pornire a licitatiei suma de 52.700 lei, adicã 527.000.000 lei vechi, si asta pentru a recupera creditu de 3.635.401 lei, respectiv 36.354.010.000 lei vechi.

· ”Cercetarea penalã continuã, este vorba de un volum de muncã enorm, cercetarea exinzându-se în mai multe judete” – a declarat seful Politiei Petrosani, Titel Brãgaru.

· ”Avem dosare de executare, dar nu s-a încheiat procedura evaluãrii imobilelor. Vorbim doar de persoana Arthur Csiki. Demersurile sunt greoaie pentru cã dumnealui nu rãspunde la comunicãri. Am încercat si prin cunoscutii dumnealui sã-l contactãm” – a declarat executor judecãtoresc Emilia Popescu.

În acelasi ritm continã si executarea salariatilor, care si-au pierdut/îsi pierd munca de-o viatã, doar pentru cã drumurile lor s-au intersectat o perioadã cu HABITAT XXI SI ARDI SRL…

Ileana Firtulescu