De ziua Ambulanței, când în România au fost sărbătoriți ambulațierii, am vrut să știm ce a fost cel mai greu. Am aflat că, la 115 ani de la înființarea acestui serviciu, anul 2020, în pandemie, a fost cel mai greu.

Iar ambulanțierii se bazează acum pe datele statistice care arată cât de solicitați au fost. În Hunedoara au fost chiar oameni care au murit în acest serviciu.
Pandemia a făcut ca ambulanțierii să considere anul care a trecut, dar și perioada ce va urma, ca una dintre cele mai grele din istorie. Potrivit unui comunicat remis presei de Ambulanță, cei 11.500 de angajați transmit „Salutări de bine și multă sănătate”, dar recunosc și că anul trecut a fost cel mai solicitant pentru ei. „A fost un an foarte dificil, o situație cu care nu ne-am mai întâlnit până acum, iar la început a fost mai greu, că nu știam despre ce este vorba, cum să ne echipăm, ori nu aveam materiale, dar
ne-am adaptat din mers. Am avut și colegi care s-au îmbolnăvit, ori un coleg care a decedat, ca urmare a COVID-ului, dar am trecut cu bine. Da, a fost o perioadă mult mai grea. Anul 2020 a fost cel mai greu de când s-a înființat serviciul de ambulanță”, a spus dr. Călin Dumitrescu, purtător de cuvânt al serviciului de Ambulanță Hunedoara.
În cifre, urgențele roșii au fost peste 11.000 în 2020, pe când cu un an în urmă abia 10.000, dar cel mai bine se vede efectul pandemiei la numărul persoanelor ce au fost transportate cu salvarea. Pentru că în 2019 doar 14.992 de oameni au avut nevoie să fie transportați, în timp ce, pe timpul pandemiei, numărul oamenilor duși cu ambulanța a crescut la 16.342. Și aici este vorba despre cei care au fost transferați al diverse spitale, în perioade în care pandemia făcea ca oamenii să solicite ambulanța că aveau diferite forme grave de COVID -19.
În plus, chiar și pacienții transportați acasă cu ambulanța au fost mai mulți, pentru că numărul lor s-a dublat față de perioada similară a anului 2019.
Iar acum, se pare că ambulanțierii sunt deja pregătiți și resimt valul IV. „Din păcate, vedem o creștere a numărului de cazuri și acrescut și numărul de recoltări. Deja, colegii din județ au început să se echipeze, ca să meargă la pacienți cu COVID pozitivi. Și da, putem zice că încep să reapară cazurile”, mai precizează purtătorul de cuvînt al Ambulanței Deva, dr Călin Dumitrescu.
Sirenele au sunat miercuri dimineață pentru toți cei care au fost pe ambulanțe și acest lucru a marcat cei 115 ani de existență ai serviciului de ambunlanță în România.
Diana Mitrache