Interviu

Impreuna pentru o Vale mai buna! / Interviu cu Senatorul Vasile Cosmin NICULA, candidat USL pentru un nou mandat de Senator in colegiul Valea Jiului

Reporter:  Domnule Nicula, a inceput campania electorala, sunteti candidatul USL la Senat. De ce candidati pentru un nou mandat?

Nicula Vasile Cosmin: Inca din anul 2008, de cand am inceput primul mandat, am stiut ca acesta nu reprezinta doar o etapa de 4 ani,

ci inceputul unor proiecte importante ce se vor implementa in timp. Stiu ca locuitorii din Petrosani, Petrila, Lupeni, Vulcan, Uricani si Aninoasa, cei care m-au investit cu increderea lor in 2008, isi doresc sa continuam proiectele demarate. Alaturi de dorinta cetatenilor Vaii Jiului a venit si votul de incredere primit din partea formatiunii politice pe care o reprezint.

 

Reporter:  Concret, cam ce trebuie sa faca un Senator al Vaii Jiului?

Nicula Vasile Cosmin:  La nivel teoretic, atributiile unui parlamentar sunt cunoscute. Din pacate insa,  atunci cand oamenii resimt neplacerile zilnice, culpabilizarea, vinovatia este aruncata in directia tuturor celor alesi, fara a tine cont de ierarhizarea fireasca a pozitiilor institutionale. Acest lucru este atat mai vizibil in perioada campaniilor electorale, cand cetatenii isi fac o analiza, de altfel fireasca, a tuturor problemelor nesolutionate. De cele mai multe ori, nu le atribuie factorilor direct responsabili, ci mai degraba candidatilor. Pe intelesul tuturor, rolul unui parlamentar este acela de a asigura un cadru legislativ adecvat. Altfel spus, senatorul are rolul de a face legi bune care sa rezolve acele probleme de care vorbeam, problemele pe care le resimt cetatenii. In mod concret, Senatorul de Valea Jiului trebuie sa contribuie la initierea unor legi bune care sa poata acoperi nevoile cetatenilor din Valea Jiului.

 

Reporter:  In iunie au avut loc alegerile locale, primarii proaspat alesi in colegiul dumneavoastra provin de la mai multe formatiuni politice. Cum ati putea defini colaborarea cu un primar care nu este din aceeasi formatiune politica?

Nicula Vasile Cosmin:  Este absolut necesar ca administratia publica locala sa aiba o relatie constructiva si deschisa cu parlamentarii colegiului respectiv. Pentru ca, dincolo de votul din plen si de proiectele legislative, deputatul si senatorul colegiului sunt persoanele care fac lobby pentru aprobarea proiectelor locale. Ei sunt cei care cunosc parghiile legislative, etapele, institutiile si persoanele implicate. Altfel spus, eu, ca senator, sunt cel care trebuie sa deschid primarilor usile catre ministerele de resort, agentiile nationale si alte institutii implicate. Nevoile oamenilor nu trebuie sa se loveasca de optiunile politice ale celor care ii conduc. Oamenii ne-au ales sa le rezolvam problemele, nu sa le gasim motivatii politice pentru nerezolvarea lor. Faptul ca un primar are alta culoare politica decat senatorul ales nu a fost si – sper – nici nu va fi o problema. Drept dovada sta o lista intreaga de proiecte ale tuturor primariilor din colegiu pentru care am facut lobby si de solutionarea carora m-am interesat direct. Daca am atacat unele proiecte, nu a fost pe motiv ca nu sunt prielnice si necesare, ci pentru ca, uneori ascundeau cheltuieli nejustificate ale banului public.

 

Reporter:  Pentru acest colegiu au fost depuse 5 candidaturi la Senat. Ce parere aveti despre contracandidatii dumneavoastra?

Nicula Vasile Cosmin:  Ii cunosc foarte bine de multa vreme. Despre parere – ce sa va spun? Eu nu candidez ca sa il bat pe X sau ca sa iau mai multe voturi decat Y. Candidez pentru a-i reprezenta, in Senatul Romaniei, pe cetatenii din colegiul meu, pe locuitorii din Petrosani, Petrila, Lupeni, Vulcan, Uricani si Aninoasa. Nu pot spune ca nu ma intereseaza campania dusa de contracandidati. Insa, in aceasta luna de campanie, prioritare pentru mine vor fi intalnirile cu cetatenii si discutarea proiectelor propuse. Prefer sa le prezint oamenilor cu care ma intalnesc si celor carora ma adresez proiectele mele electorale, nu atacuri la adresa celorlalti candidati.

 

Reporter:  Inteleg ca nu doriti sa va atacati contracandidatii, ca veti avea o campanie decenta. Insa, va rog  sa imi spuneti cum raspundeti acuzelor ca nu locuiti in Valea Jiului, cam principala arma de atac a contracandidatilor dumneavoastra.

Nicula Vasile Cosmin:  Cei care lanseaza astfel de acuze nefondate  nu stiu pentru ce candideaza, nu isi cunosc obiectul muncii, altfel spus. Ca si senator, locul meu de munca este Senatul Romaniei. Deci, indiferent unde as avea domiciliul oficial, tot in Bucuresti ar trebui sa muncesc. Chiar cred ca cei patru ani de audiente au convins oamenii ca sunt de gasit aici cand au nevoie de mine, ca am reprezentat in mod responsabil fiecare locuitor al Vaii Jiului. Cred ca experienta mea politica este cel mai bun argument. Prefer sa las cetatenii sa discearna, decat sa ma lansez in acuze si atacuri.

 

Reporter:  Cum credeti ca va fi aceasta campanie electorala? Cetatenii vor fi din nou saturati de panouri, afise si pliante?

Nicula Vasile Cosmin:  Orice campanie electorala este grea, pentru ca implica toate resursele disponibile, in special resursele umane. Ma bucur de sprijinul tuturor colegilor mei, atat din propriul partid, cat si de alianta. Suntem o echipa numeroasa si motivata. Sper sa reusim sa punctam toate evenimentele propuse pentru calendarul electoral. Prioritare sunt discutiile si intalnirile cu cetatenii. Pana acum, nu pot decat sa le multumesc tuturor pentru o organizare impecabila. In ceea ce priveste realizarea materialelor de campanie, fiecare candidat stie pe ce se bazeaza. Eu cred ca cei patru ani de audiente cu locuitorii colegiului si proiectele realizate cantaresc mult mai greu decat mii de afise colorate. Normal ca voi avea materiale de promovare, insa la un nivel decent si justificat. Opulenta nu face bine nici candidatului, nici cetatenilor, care, la un moment dat se pot satura sa vada peste tot aceeasi poza, acelasi mesaj. Am programate cateva emisiuni la posturile de televiziune locale si materiale in presa scrisa, in publicatiile relevante.

 

Reporter: Care sunt atuurile dumneavoastra in aceasta campanie electorala?

Nicula Vasile Cosmin:  Activitatea mea politica responsabila, sprijinul celei mai mari formatiuni politice din Romania si increderea pe care mi-o transmit cetatenii  celor sase localitati din colegiu.

A consemnat Ioan Lazar

 

3 comentarii la „Impreuna pentru o Vale mai buna! / Interviu cu Senatorul Vasile Cosmin NICULA, candidat USL pentru un nou mandat de Senator in colegiul Valea Jiului

  • Domnule senator Cosmin Nicula,PSD oarea cand se va schimba calculul impartiri minerilor(la 20 nu la 30)la noua Lege a Pensilor intrata in vigoare la 1 Ianuarie 2011 ca dupa alegeri voi politicieni uitati sub diferite motive de electoratul care va votat,sunteti toti pentru voi si neamurile voastre. Neam saturat si de motivele deputatului PSD Cristian Resmerita care repeta la TV aceaiasi placa de o luna de zile,acum spune ca parlamentari sunt ocupati cu alegerile si nu-i prea intereseaza de aceasta schimbare de calcul la Legea Pensilor.Sa mai aduc aminte ca valea jiului a votat tot timpul cu PSD dar ei cand au venit la guvernare au uitat de noi iar Victor Ponta a taiat acum investitile pentru valea jiului dar nu a taiat investitile si pentru judetul Gorj acolo unde este el parlamentar si candideaza,sa voteze cu PSD doar gorjeni.

  • Minerii Vaii Jiului gata frate ca PD-L a murit. Ia o pauza pana peste vreo 8 ani.

  • programele electorale ale acestora, nu sunt altceva decât o însiruire de vorbe fãrã noimã si, pentru cunoscãtori, doar epatarea propriilor interese ale candidatilor si ale grupurilor care-i sustin.

Comentariile sunt închise.