Complexul Energetic Hunedoara este mai mult decât important. Sistemul Energetic National depinde de CEH din douã ratiuni. Prima ar fi cã în zona de nord-vest a tãrii este singurul producãtor major de energie electricã, iar al doilea considerent, poate cel mai important, este faptul cã societatea joacã un rol în contextual geo-politic din regiune, strãpungând astfel granitele tãrii.

“Din punct de vedere al asigurãrii stabilitãtii Sistemului Energetic National, este importantã pãstrarea în functiune a unor unitãti din cadrul CEH, în principal din motive de echilibrare a sistemului”, sustine Cristian Busu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Oficialii ministerului argumenteazã care sunt motivele care fac CEH-ul important în ecuatia sistemului Energetic.

“Evitarea congestiilor de retea: din analizele effectuate de CN Transelectrica pentru un regim de functionare la vârf de searã în perioada de iarnã (2015-2016), grupurile generatoare din CTE Mintia si Paroseni contribuie substantial la asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã pe axa de 220 kV Urechesti-Târgu Jiu Nord-Paroseni-Baru Mare-Hãdat. În SEN, sursele de productie de energie electricã sunt repartizate dezechilibrat între jumãtatea din sud si cea din nord a tãrii. Astfel, în jumãtatea de nord a tãrii sunt instalate capacitãti care acoperã doar 20% din productia de energie electricã a SEN. Functionarea grupurilor generatoare din CEH, în principal CTE Mintia poate contribui la cresterea acestei cote, facilitând exporturi cãtre sistemele electroenergetice vecine în zona de nord-vest a tãrii, care sunt caracterizate prin balante deficitare de puteri, inclusiv la cresterea sigurantei în functionare în actualul context geopolitic”, mai aratã secretarul de stat.

În cazul în care termocentralelel din cadrul CEH nu ar mai functiona, dezechilibrul s-ar resimti, mai ales în cazul unor defectiuni în reteaua energeticã a tãrilor vecine.  “Pânã la implementarea în SEN a tehnologiilor de stocare a energiei electrice, este preferabil ca grupurile generatoare din CTE Mintia si CTE Paroseni sã rãmânã în exploatare, pentru a nu fi afectat volumul de oferte pe piata serviciilor tehnologice de sistem.

În prezent, stabilitatea SEN în ansamblu nu este afectatã dacã nu functioneazã grupuri generatoare apartinând CE Hunedoara, dar scoaterea din functiune a generatoarelor termoelectrice cu intertie mare si continuarea integrãrii surselor regenerabile va influenta inertia SEN, si, implicit, modul de amortizare a oscilatiilor apãrute în urma unor defecte din SEN sau SE vecine.De asemenea, tot în viitor, concentrarea productiei, în principal în cele douã zone, Oltenia si Dobrogea, poate determina probleme de  stabilitate de tensiune datorita transportului de putere pe distantei mai lungi spre zone unde nu sunt instalate unitãti generatoare. Aceste avantaje pot fi avute în vedere numai în conditiile în care CEH este competitiv, din punct de vedere al costurilor de productie, pe piata de energie”, mai aratã Cristian Busu.

Nu s-a vrut

Au existat fonduri europene pentru modernizarea termocentralelor, dar nu au fost accesate. Astfel, acum Complexul Energetic Hunedoara se aflã pus în fata unei situatii care pare a fi fãrã iesire. În schimb s-au împrumutat bani pentru a realiza proiectele de conformare la cerintele de mediu….

“Dorim sã atragem atentia asupra faptului cã – desi odatã cu intrarea în UE, conducerea unitãtilor care fac parte din CEH au cunoscut obligatiile de mediu pe care statul român si le-a asumat – timp de aproape 8 ani nu s-au fãcut suficiente eforturi pentru adaptarea la cerintele de mediu comunitare desi a existat posibilitatea atragerii de fonduri europene destinate acestui scop. De asemenea, lucrãrile de modernizare/retehnologizare neefectuate sau efectuate în mod defectuos la nivelul minelor care aprovizioneazã CEH afecteazã în mod critic competitivitatea complexului pe piata de energie”, a mai subliniat sursa citatã. Astfel, Complexul Energetic Hunedoara joacã un rol vital însistemul energetic national.

Monika BACIU