Ilie Pintea ne prezintă chipurile războiului de care auzim zilnic

După nu mai puțin de 5 misiuni în teatrul de operațiuni din Afganistan, jurnalistul  și corespondentul din Hunedoara al Radio România Actualități, Ilie Pintea ne aduce chipuri din acel loc, la Deva.

Expoziția va fi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, iar vernisajul este programat pentru ziua de sâmbătă, la ora 18,00, într-o zi de excepție, când se împlinesc două decenii de la evenimentele de la World Trade Center.

După ce a fost prezentată chiar în teatrul de operații Afganistan sau la întrunirea miniștrilor apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice, expoziția corespondentului Radio România Actualități Ilie Pintea, intitulată „Chipuri ale războiului”, este vernisată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Ilie este unul dintre puținii jurnliști care a ajuns acolo împreună cu forțele României, din coaliția NATO și, totodată, unul dintre puținii care a surpins viața oamenilor, fie că vorbim de afgani, americani, români, ori alte nații.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcau pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteți vedea expuse la Deva sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune, ori portrete ale afganilor – pentru că războiul asta înseamnă: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta a fost cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut Ilie Pintea.

Vernisajul de la Deva este unul care are loc într-o zi plină de semnificații:

11 septembrie este nu doar data la care se încheie oficial misiunea Coaliției Internaționale în Afganistan, dar și data când se împlinesc 20 de ani de la atentatul terorist asupra  World Trade Center, care a determinat cel mai lung război purtat de America. Intenționăm ca într-o astfel de zi, când atenția întregii lumi e îndreptată spre Afganistan, să aducem în lumină militarii români, cei mai buni ambasadori ai țării noastre în lume.

În cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a armamentului de infanterie, realizată de către militarii de la Unitatea Militară 01794 Deva. De asemenea, la eveniment va participa și un tânăr militar, Sd. Cap. Bulea Alexandra Adriana, anul II, Facultatea de Management Militar, specialitatea Managementul organizației, arma Geniu.

Diana Mitrache