C hipuri de afgani, copii fericiți și militari NATO pot fi văzuți în expoziția, unică în județul nostru, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este vorba despre o expoziție a singurului jurnalist care a ajuns în teatrul de operațiuni de la Kandahar, Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualități, în Hunedoara.

Este pentru prima dată când aceste imagini, surprinse în țara de piatră și praf, ajung pe simeze hunedorene, iar pentru acest minunat privilegiu, colegul nostru, Ilie Pintea va fi răsplătit cu titlul de Cetățean de onoare al județului Hunedoara. „Suntem onorați și cred că era misiunea noastră, ca instituție de cultură, să facem acest vernisaj. Acum era momentul, pentru că toate se întâmplă la momentul potrivit. Pe Ilie Pintea îl considerăm un erou în viață, pentru că are acum ocazia, în fața unui muzeu ce conține verstigii de secole, să ne povestească ce a trăit, ce a văzut și cum a fost misiunea în Afganistan. (…) Ne bucurăm că sunt printre noi oameni care au fost acolo și, din partea muzeului, în calitate de manager, voi propune azi, conducerii Consiliului Județean Hunedoara, să îi acorde titlul de cetățean de onoare al județului Hunedoara, domnului Ilie Pintea”, a spus Liliana Țolaș, director al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Vernisajul a avut loc la 20 de ani distanță de momentul care a declanșat războiul din Afganistan, la două decenii de când America a fost îngenunchiată de atentatele de la Word Trade Center.
Ilie Pintea a avut 5 misiuni în Afganistan și, de fiecare dată, a relatat asta la Radio România Actualități.Cu siguranță că misiunea în Afganistan a tuturor celor ce au ajuns acolo a fost una de excepție, iar maiorul Tiberiu Chirilă, de la Batalionul 53 genius Scorilo din Deva, a punctat importanța acelor luni petrecute printre oamenii care aveau nevoie de ajutor și atunci și acum.

„Este incredibil că au trecut 20 de ani de la atentatele din 2011, din America, evenimente care au schimbat radical lumea, cât și paradigma securității. (…) Acest război este unul foarte perfid și inoclulează multă confuzie, combinată cu frică. Nu prea știi cu cine te lupți, pentru că inmicul nu are uniformă și nici semne distincte. Mai mult, nu respectă nicio lege sau convenție legate de regulile de angajare în luptă, sau drepturile internaționale umanitare. Sunt în stare de orice, de literalmemnte orice. În toată perioada, din ianua­rie 2012 până în august, același an, aproape zilnic eram atacați cu proiectile lansate rudimentar. Aveam 2 secunde la dispoziție din momentul declanșării alarmei, ca să ne punem culcat și apoi, alte 10 minute să ne adăpostim în șanț sau în buncărul cel mai apropiat, iar asta se întâmpla și ziua și noaptea. Permanent exista un risc sau o amenințare și toți aveam la noi armament cu muniție, gata oricând să ripostăm. Asta era în baza din Kandahar, care atunci avea 30.000 de oameni. Era cea mai mare bază NATO din lume”, a spus maiorul Tiberiu Chirilă, care a locuit exact în aceeași cameră în care, un an mai târziu, a stat și colegul nostru Ilie Pintea, pentru că ambii au recunoscut pe perete „urmele unor schije ale unui proiectil care explodase acolo, unde au murit câțiva militari bulgari”.
Și, pentru a sublinia faptul că în teatrele de operații e greu, o studentă a Academiei Forțelor Terestre a vorbit audienței din curtea muzeului, lăsându-i pe toți să înțeleagă că militarii, indiferent de rasă, sex și credință, sunt uniți și își fac datoria până la moarte. Asta, pentru că expoziția i-a fost dedicată eroului Mădălin Stoica, unul dintre camarazii cu care Ilie Pintea a avut chiar o misiune în Afganistan și care a murit în urma unui atentat, la foarte scurt timp după.
„După ce am intrat în cadrul Academiei și am realizat despre ce este vorba, am realizat că asta vreau să fac pe viitor, că nu puteam să îmi aleg un alt parcurs. Dar sunt întrebată frecvent dacă nu mi-a fost greu, dacă nu era mai ușor să aleg o facultate care să nu se bezeze pe pregătirea fizică? Ba da, era mai ușor din toate punctele de vedere, dar nu mi-ar fi oferit vreodată satisfacția pe care o simt, de fiecare dată când îmbrac uniforma militară. Este greu, epuizant. (…) Dacă noi nu ne-am forța limitele, ca studenți militari, vă întreb pe dumneavoastră ce semnificație ar avea sintagma ofițer al armatei române? Cum am putea să spunem că facem parte din același mediu organizațional cu acești eroi al neamului cum e Mădălin Stoica? ”, a spus caporalul Alexandra Bulea, studentă anul II la Facultatea de Management Militar, specialitatea Managementul organizației, arma Geniu.
Ilie ne-a pus față în față militarii, afganii, copiii lor, mereu cu zâmbete pe chipurile lor și armamentul cu care armata NATO a încercat să asigure acolo pacea. „Mă onorează prezența aici a atâtor oameni de la care am avut atât de multe de învățat. Fotografiile mele vorbesc de la sine. Copilul de pe afiș, până la urmă s-a lăsat fotografiat și-a dat vălul la o parte și o să vedeți aici Afganistantul atât cât m-am priceput eu să îl surprind în incursiunile mele acolo și să știți că nimic nu putea fi posibil fără cei de la Radio România Actualități și de la Ministerul Apărăii Naționale. Afganistanul rămâne locul în care m-aș întoarce oricând, fără nici cea mai mică teamă și asta nu pentru că sunt eu nu știu ce pui de momârlan din Valea Jiului, ci pentru că fiind acolo, cu Armata Română, am simțit că sunt alături de cei mai buni militari și a fost o mare onoare pentru mine să fiu acolo”, a spus Ilie Pintea, realizatorul expoziției.
Expoziția a ajuns pentru prima dată în Hunedoara, după ce a fost vernisată în Statele Unite, la sediul NATO din Bruxelles, ori acasă, la eroul Mădălin Stoica. Pentru toate acestea Ilie a fost felicitat și de cei din forul județean.
27 de militari români și-au pierdut viața și peste 200 au fost răniți în Afganistan. Sacrificiile acestea au arătat că lumea ar putea fi mai bună și, mai ales, liberă.
Diana Mitrache