Spatii de joacã, locuri de odihnã, ori câte o bancã asezatã în cartierele din Valea Jiului, abia mai pot fi vãzute acum de iarba care a crescut uluitor de mult, din cauza ploii. La Petrosani, administratia spune cã are doar 6 oameni care tund iarba si le cere si locuitorilor din cartierele în care nu au ajuns cu motocoasa, sã intervinã. Unii o fac din plãcere, altii, însã, cer ajutor de la primãrie.

În Cartierul Dimitrov, într-unul dintre careurile de acolo, iarba a acoperit totul, de la spatiile de joacã, la bãnci, iar oamenii abia îsi creazã poteci, înfundati pânã la umãr în iarba uriasã. Aici, locatarii spun cã au cosit, asa cum s-au priceput, ca sã le facã loc copiilor la spatiul de joacã, dar nu fac fatã si atunci cer sprijin de la primãrie.

„Iarba a crescut în asa fel, încât are peste un metru. Nu se mai vãd bãncile, iar toatã zona din apropierea spatiului de joacã am cosit-o eu, singur. Cealaltã zonã a rãmas, însã, a nimãnui. Au iesit pãrintii cu copii, iar câinele meu a luat o cãpusã din iarbã. Nu ai curaj sã treci!”, spune un locatar dintr-unul  dintre cartierele centrale ale municipiului Petrosani, aflat în imediata vecinãtate a primãriei.

În Petrosani sunt doar 6 oameni care au motocoase si se ocupã de cosmetizarea zonelor cu iarbã. Suprafata, însã, este imensã, spun autoritãtile locale, iar oamenii sunt îndemnati sã îsi ia mãsuri, acolo unde încã nu s-a ajuns cu cositul.

„Angajatii proprii din cadrul Administratiei Domeniului Public si Privat lucreazã la tãierea ierbii în parcuri, în locurile de joacã, în zona Centrului Civic si în toate zonele verzi dintre trotuar si partea carosabilã. Abia apoi vom intra si pe zonele lãturalnice, din jurul blocurilor, dar aici si asociatiile de proprietari, ori responsabilii de bloc, ar putea sã intervinã. Suprafata este undeva la 100 de ha de zone verzi în Petrosani si, cu sigurantã, nu putem face fatã imediat pe toate zonele”, a precizat Daniel Visan, director al Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat din Petrosani.

Vor face o evidentã a zonelor prioritare si vor veni sã coseascã iarba, spun autoritãtile locale. Asta în timp ce, în alte cartiere, am gãsit oameni care întretin spatiul verde ca pe un gazon tãiat milimetric. Unul dintre acestia, domnul Denes locuieste în Cartierul Aeroport si felul în care aratã zona verde i se datoreazã în totalitate. „Ideea me-a venit mai demult. Fac sã fie frumos si nu am nicio pretentie, nimic. Vreau doar sã ajut. Nu stiu cine trebuie sã coseascã, acesta este adevãrul, dar stiu cã ar fi societãti care sã vinã, dar aici sunt copii si trebuie sã aibîã un spatiu cât de cât curat. Este greu, dar sunt pensionar si miscarea nu îmi stricã si fac pentru toti locatarii. Unii sunt bolnavi, altii merg la serviciu si noi, pensionarii, cât mai putem, facem asta”, spune domnul Denes, care locuieste în Cartierul Aeroport, un cartier mãrginas as orasului.

Ploile din ultimele sãptãmâni au fãcut ca vegetatia sã creascã enorm în toate zonele, iar acum cei din primãrie abia dacã reusesc sã cosmetizeze zonele centrale. Vor intra si în cartiere, imediat ce va fi cositã iarba din centru, însã, pânã atunci, oamenii trebuie sã se descurce cum pot. Fie îsi fac singuri, fie vor fi nãpãditi de buruieni.

Diana Mitrache