„Tara lor fiind de ani de zile în rãzboi, acolo este si foamete, si boli… La rugãmintea pastorului din Craiova i-am cumpãrat/rãscumpãrat ca sã poatã pãrãsi tara lor pentru a-i aduce în România. A fost dificil, suma plãtitã a fost suficient de mare… Mai sunt douã fete de adus pentru a reîntregi familia, dar este mai greu, pentru cã au trecut de 18 ani si cu adultii este complicat, dar o vom face” – Iacob Mesaros,  presedintele Asociatiei Glasul Penticostalilor si viceprimarul municipiului Lupeni.

La amplul spectacol dedicat femeii, care a avut loc la Palatul Cultural din Lupeni, organizat de Biserica „Maranata” Lupeni, Asociatia Glasul Penticostalilor, prin presedintele Iacob Mesaros, care este si viceprimar, actual primar interimar al Lupeniului, au participat personalitãti din Valea Jiului, din tarã si strãinãtate.

1-1

Spectacolul a fost sustinut, în principal, de o familie de muzicieni de exceptie din Congo – pãrinti, patru bãieti si o fatã. Muzica lor exprima bucuria vietii, a creatiei si Creatorului. Au cântat si în limba românã, iar tatãl cunostea bine limba românã… Ulterior, am aflat cã familia a fost cumpãratã/rãscumpãratã de Iacob Mesaros, cu o sumã consistentã, la rugãmintea unui pastor din Craiova, acolo unde si locuieste în prezent familia de congolezi.

„Tara lor fiind de ani de zile în rãzboi, acolo este si foamete, si boli… La rugãmintea pastorului din Craiova i-am cumpãrat/rãscumpãrat ca sã poatã pãrãsi tara lor pentru a-i aduce în România. A fost dificil, suma plãtitã a fost suficient de mare… La doi dintre ei am reusit sã le gãsesc si loc de muncã, iar fata, care împlineste 18 ani, urmeazã sã-si dea bacalaureatul. Îi va fi greu, pentru cã pe ea am reusit s-o aducem doar de 10 luni. Mai sunt douã fete de adus pentru a reîntregi familia, dar este mai greu, pentru cã au trecut de 18 ani si cu adultii este complicat, dar o vom face. Acum ei trãiesc la Craiova” – ne-a mãrturisit  presedintele Asociatiei Glasul Penticostalilor si viceprimarul municipiului Lupeni.

1-2

Rãzboiul din Congo – cel mai sângeros de dupã al Doilea Rãzboi Mondial

De precizat cã datele din 2008 aratã cã în Congo, în ultimul deceniu, 5,4 milioane de oameni si-au pierdut viata din cauza rãzboiului, cei mai multi din cauza bolilor si a foametei asociate acestuia. Oficial, conflictul s-a încheiat în 2003, dar dezastrul continuã sã facã victime. În prezent, Organizatia Natiunilor Unite are desfãsuratã în Congo cea mai mare misiune de mentinere a pãcii la moment actual, numitã MONUC. La 30 iulie 2006 în Congo au avut loc primele alegeri pluri-partidiste de la dobândirea independentei în 1960. Joseph Kabila a obtinut 45% din voturi iar principalul sãu oponent Jean-Pierre Bemba a obtinut 20%. Ca urmare a acestui rezultat nedecis, pe 20 august 2006 au izbucnit, din nou, violente între cele douã factiuni, cele mai aprige fiind în capitala tãrii, Kinshasa. Conform Wikipedia, rãzboiul din Congo este cel mai sângeros conflict de dupã al Doilea Rãzboi Mondial.

Si Ceausescu a vândut români la bucatã, pe lângã etnici evrei si germane

Nu doar tara din centrul Africii îsi vinde cetãtenii. Au fost si altele printre care si România. Nicolae Ceausescu, pe lângã cetãtenii români de alte etnii, evrei, germani, care doreau sã se “repatrieze”, a vândut si români. Operatiunea “Peregrinii”, desecretizatã în 2014, a scos la ivealã cã în perioada 1970-1973 Ceausescu a vândut români la bucatã. Cetãtenii români ale cãror rude doreau sã plece din tarã sau chiar candidatii la emigrare erau contactati si li se cereau bani, apartamente în România, masini si alte lucruri de valoare în schimbul promisiunii de emigrare. În ce privesc banii, tarifele practicate mergeau de la 826 de dolari pânã la 10.000 de dolari de persoanã, sume uriase la acea vreme pentru cetãteanul român. Astfel în trei ani, peste 6 milioane de dolari, masini, case si bunuri au intrat în posesia statului.

Ceausescu a negociat si cu reprezentanti ai statelor pentru etnicii lor.  În perioada 1959-1989, statul român a vândut aproape 200.000 de etnici evrei, pentru care Israel a plãtit sume importante în valutã forte, produse agricole, dar si alte diverse avantaje. Aproximativ 230.000 de svabi si sasi au fost vânduti de Nicolae Ceausescu Germaniei, între anii 1968 si 1989. Statul german a plãtit pentru ei aproximativ trei miliarde de mãrci.

Cazul Iacob Mesaros – cumpãrarea familiei din Congo – demonstreazã cã negotul libertãtii oamenilor, sau al unei vieti protejate de gloante, foamete si boli, continuã si în secolul XXI.

Ileana Firtulescu