Hunedorencele pot beneficia de mamografii gratuite

O campania realizată în centrele din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin le oferă posibilitatea femeilor din mediul rural, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, să își facă mamografii gratuite.

Prin această procedură, se poate depista cancerul de sân cu aproape doi ani înainte ca acesta să poată fi palpat.
„Sensibilitatea investigaţiei făcute cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80 la sută. Mamograful permite scanarea cu mare acurateţe, obţinându-se imagini cu o rezoluţie foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș din Timișoara, potrivit Agerpres.
Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân – etapă II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat, din partea Spitalului Municipal Timişoara, de dr. Olimpia Oprea. Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara. În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân. Din proiect mai fac parte Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Spitalul Municipal Timişoara.
Monika BACIU