Hunedoara, județ de tranzit pentru trafic cu afgani

Situația cruntă din Afganistan a creat o adevărată rețea pe teritoriul țării noastre, iar județul Hunedoara nu este străin de asta.

2 cetăţeni iranieni, 4 români şi 18 cetăţeni afgani – au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a înlesni trecerea ilegală a frontiereri a unor de migranţi de orgine afgană şi pakistaneză. Mascații au organizat o razie și au arestat mai multe persoane.
Procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, au efectuat astăzi 19 percheziții domiciliare, pe raza județului Timiș și a municipiului București.
Oamenii legii spun că migranții erau preluați din zona de frontieră a României cu Serbia, urcați în taximetre și transportați la Timișoara. Acolo, erau cazați în locuințe închiriate sau erau lăsați în zona unor centre comerciale, în funcție de banii pe care migrații îi dădeau celor care îi ajutau. Sumele erau cuprinse între 500 și 1.500 de euro de persoană, pentru operațiunile organizate pe raza județelor Hunedoara, Timiș și Arad.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna iulie 2021 şi până la data de 30.09.2021, un număr de 24 de suspecţi – 2 cetăţeni iranieni, 4 cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani – au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a înlesni trecerea ilegală a frontiereri a unor de migranţi de orgine afgană şi pakistaneză. Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre, fiind transportate ulterior în municipiul Timişoara. Acolo, migranții fie erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcați în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti, în funcție de suma pe care o achitau către organizatori, respectiv între 500 şi 1.500 euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timişoara, Arad şi Hunedoara. Migranţii care reuşeau să achite preţul cerut erau transportaţi de către cetăţenii români, în maximum trei zile de la cazare, într-una din parcările de TIR din Ilia, Chizătău, Şustra, Giarmata, Şagu, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nădlac. Odată ce grupurile de migranţi ajungeau în parcări, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel dacă respectivul TIR putea fi încărcat cu migranţi, în funcție de destinația acestuia”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.
Traficanții acţionau pe filiera Turcia-Serbia, și le cereau afganilor sume de bani care erau folosite pentru organizarea reţelei pe teritoriul României.
Segmentul de transport intern era asigurat de către cetăţeni români, șoferi de taxi. Membrii grupului infracțional au derulat în mod continuu, începând din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment, fiind identificate un număr de 53 de acte materiale, produsul infracțional estimat în cauză fiind de aproximativ 500.000 de euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, au fost
conduse, în vederea audierii, un număr de 27 de persoane.
Diana Mitrache