Hunedoara, în valul 5. Unde suntem?

Valul 5 a început în Hunedoara de la finele anului trecut. Este declarația directorului DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, care spune că numărul cazurilor de infectare crește de la o zi la alta, în timp ce vaccinații sunt foarte puțini.

Ne așteptăm la un nou val foarte puternic, spun specialiștii, iar infecțiile cu noul coronavirus cresc cu fiecare zi. Sunt oameni care ajung la medic cu simptome din ce în ce mai agresive, iar specialiștii spun că, în județul Hunedoara, asta s-a întâmplat încă din ultimele zile ale anului trecut. „Suntem în valul 5, pe creștere. Defapt, noi am avut creștere din 27 decembrie, de anul trecut, am crescut constant. Dar din 8 ianuarie, am crescut foarte mult și incidența a crescut de la 0,87, la 1,49. Iar acum avem 732 de cazuri, o medie de 52 de cazuri pe zi”, a declarat, luni dimineață, Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Specialiștii mai spun că se așteaptă ca situația să fie în creștere și speră ca bolnavii să nu facă forme grave, ca să nu afecteze mult spitalele. Dar asta ar fi posibil doar dacă cei din grupele de risc s-ar vaccina. În ultimele două săptămâni, au murit 9 oameni.
„Se vaccinează foarte puțini, aproape către zero tinde cifra. Noi urmărim mai ales vaccinările cu prima doză și acolo e și câștigul, dar discutăm de câteva zeci de persoane la nivelul întregului județ”, a mai precizat Mezei.
Luni dimineață, nu mai puțin de 8 localități erau în scenariul ROȘU. Și asta, în condițiile în care, acum două zile, doar 4 localități erau în scenariul ROȘU, din cauza numărului de infectați. Printre acestea se numără și orașul Călan, iar 11 localități au intrat în scenariul GALBEN. Printre acestea și Deva și Orăștie.
Diana Mirache