În următorul deceniu, județul nostru ar putea fi cel mai frumos loc din România. Aici se va putea trăi decent, va fi locul cu cel mai frumos peisaj, cu cele mai multe oportunități, iar matematic pare că stăm bine.
Am stat de vorbă cu arhitectul Mihai Danciu, dascăl la Universitatea de Vest, care a și explicat cam care este algoritimul matematic potrivit căruia teritoriul județului Hunedoara este unul ideal.
Potrivit Atlasului pentru Agenda Teritorială 2030, metoda matematică arată că  ( https://www.atlasta2030.eu/en/index.php#1-2-1-4 ), județul Hunedoara stă cel mai bine în România în ceea ce privește facilitatorii pentru o calitate ridicată a vieții. Cu alte cuvinte, avem de toate și resursele acestea sunt ideale.
Evaluarea Observatorului European pentru Planificare Spațială include următoarele argumente:
– din punct de vedere personal, aceast județ are spații ideale pentru a locui, condiții pentru menținerea sănătații și instituții care să dezvolte educația. Specialiștii spun aici că avem inclusiv mobilierul necesar, mai spun și că aici costurile locuințelor sunt avantajoase, iar accesibilitatea la infrastructura de sănătate este facilă.
– din punct de vedere socio-economic, sunt luate în considerare accesul la transportul public și disponibilitatea serviciilor publice și a ofertanților culturali;
–  din punct de vedere ecologic, se iau în considerare infrastructura verde și conservarea naturii.
„La finalul lui 2020, Observatorul European pentru Planificare Spațială a lansat un Atlas conform căruia, din România, județul Hunedoara stă cel mai bine în ceea ce privește facilitatorii pentru o calitate ridicată a vieții. Ceea ce înseamnă că avem un cadru natural deosebit, în care cei care au trăit înainte de urbanizare, apoi urbanizarea din administrația austro-ungară, cea românească interbelică și cea comunistă au „echipat” Hunedoara cu ce ar putea să ofere condiții mai bune de trai astăzi. Noi, generațiile actuale, avem un dat: ne sunt puse la dispoziție resursele, dar noi avem responsabilitatea să înțelegem care sunt principiile în care funcționează economia astăzi și să cooperăm pentru a ne face viața mai bună. Aici ar trebui să lucrăm cel mai mult, pentru că din punct de vedere al calității vieții avem cel mai ridicat potențial din România. Și nu e o opinie, o părere, ci așa spun cifrele”, a explicat  arhitectul Mihai Danciu, membru activ al comunității care luptă concret pentru salvarea patrimoniului industrial al fostelor mine, cum este cea de la Petrila.
În același timp, studiul arată și că Hunedoara este și unul dintre județele din care se pleacă cel mai mult. O statistică din 2016 arată că municipiul Hunedoara pare să fi pierdut cei mai mulți locuitori, respectiv 24,19 %, urmat de Petroșani -21,30, Vulcan -23,04, Brad -22,62 sau  Uricani -23,48. Iar lista poate continua, pentru că de peste tot oamenii au plecat într-un număr foarte mare în căutarea unui viitor mai bun. Se poate lesne remarca faptul că depopulările masive au atins tocmai zonele odinioară considerate puternic industrializate, după restructurarea drastică a sectorului economic.
Ceea ce presupune o foarte slabă administrare. Certurile puerile în rețele de socializare, politizarea excesivă a oricărui subiect – deci lipsa cooperării administrative – poate fi unul dintre cele mai importante motive pentru care hunedorenii pleacă din locurile în care, în mod ideal, s-ar putea trăi cel mai bine în România.
Diana Mitrache