Hunedoara – cod rosu de caniculã / ApaServ nu impune restrictii în furnizarea apei potabile

Sfârsitul de sãptãmânã se anuntã unul de foc. Meteorologii au emis cod rosu de caniculã, pentru vestul tãrii.  Vineri (4 august) si sâmbãtã (5 august), valul de cãldurã care a debutat încã de luni va continua sã se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãsi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitãti si se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 si 84 de unitãti.

“Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 si 25 de grade. În zonele de câmpie si de podis ale judetelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Sãlaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa între 39 si 42 de grade, anuntã meteorologii”, aratã cei de la ANM. Este primul an în care sunt emise douã avertizãri de cod rosu de caniculã.

ApaServ nu impune restrictii

În ceea ce priveste furnizarea apei potabile, nu vor fi impuse restrictii, însã codul rosu aduce anumite mãsuri speciale. “Alimentãrile cu apã nu au cum sã fie afectate, decât din punct de vedere al reducerii debitelor. La noi, nu se întâmplã fenomenul acesta. S-a fãcut inspectia si la Jiet, care este cea mai vulnerabilã sursã din acest punct de vedere, dar încã este în regulã. Din punct de vedere al protectiei muncii ne luãm mãsuri în cazurile de cãldurã si de caniculã”, a declarat Florin Donisã, sef Departament Exploatare din cadrul SC ApaServ Valea Jiului.  Mai mult, în cazul unor avarii, se va încerca furnizarea apei potabile, restrictiile în acest caz fiind impuse doar în conditii extreme.  “Din punct de vedere al alimentãrii cu apã trebuie sã avem grijã sã nu oprim apa  pentru diverse lucruri, pentru cã acum este mai mare nevoie de ea. Restrictiile se vor face doar în cazuri extreme”, a mai spus sursa citatã. Investitiile derulate de ApaServ Valea Jiului de-a lungul timpului îsi aratã eficacitatea. Dacã în partea de nord a judetului, populatia a beneficiat de apã potabilã cu portia, nu acelasi lucru se întâmplã si în Valea Jiului.

Monika BACIU