Hunedoara: Când vom avea cărți de identitate electronice?

Cărțile electronice de identitate vor fi emise pentru peste 8,5 milioane de oameni, până la finele acestui an. Cum se pregătesc autoritățile de la noi ne-a spus prefectul Călin Petru Marian, venit la Petroșani, să deschidă Biroul de Pașapoarte, act ce va fi eliminat odată cu noile cărți electronice.

Cărțile de identitate electronice vor fi gratuite, costul eliberării unei cărți de identitate noi, de 67 de lei, fiind achitat de către stat, spun reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Noile buletine nu vor mai avea înscris locul nașterii și adresa de domiciliu, care vor apărea doar în format electronic, fiind stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Cum și când ne pregătim în Hunedoara a spus prefectul județului. „Deocamdată, nu este perfectat acest lucru. Este doar un program-pilot. Vă vom da informații când va demara la nivel național acest demers”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
În ceea ce privește informațiile care vor apărea pe noile cărți de identitate, trebuie să știți că locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.
Este important de știut că cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă.
Diana Mitrache