Termocentrala de la Paroșeni va funcționa, în viitor, cu cărbune, peleți, gaz, dar poate avea și un hub de hidrogen. Este ideea înaintată și de cei de la Complexul Energetic Hunedoara și de Ministerul Energiei, care arată că astfel de investiții sunt deschise acum și posibile prin PNRR.

S-a vorbit de huilă, peleți, ori gaz, o microhidrocentrală pentru realizarea unui mix energetic cu care să fie produsă energie la termocentrala din Valea Jiului, iar acum, prin PNRR sunt disponibile finanțări pentru hidrogen.
Este vorba de componenta C.6. Energie, pentru care Ministerul Energiei face o consultare publică a mai multor documente aferente procedurii de apel de proiecte.
În cadrul acestei proceduri vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde. Iar ideea pare a fi agreată și la Paroșeni.
„Ar fi viabil, doar că investiția este destul de mare, dar pe viitor, după ce vom face investiția pe gaz la Paroșeni, până în 2026 și vom continua și cu grupul de cărbune până în 2023, cu siguranță că ar fi bun. Și, pe viitor, cred că despre asta vom vorbi, să producem astfel energei eleectrică inclusiv în Valea Jiului. Știu că se dorește și domnul ministru (n.r. Virgil Popescu) chiar a spus că se dorește ca România să devină independentă din punct de vedere energetic, să nu mai fie nevoită să cumpere din altă parte. Știu și că sunt bani acum prin PNRR și se lucrează inclusiv la exploatarea din Marea Neagră pe gaz, care ne va ajuta la menținerea constului de producere a energiei electrice ”, a spus și Cristian Roșu, administratorul special la CEH.
Perioada de consultare publică a ghidului de finanțare pentru HUB –ul de hidrogen este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei, iar persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri.
Specialiștii spun că acum Guvernul ar trebui să ia o astfel de decizie și să dezvolte un hub de Hidrogen în jurul Termocentralei Paroșeni. Hidrogenul s-ar putea extrage, prin electroliză din apă, ori din metanul din subetran. Apoi, acest hidrogen ar putea fi stocat, varianta aceasta fiind mai eficientă ca stocarea energiei electrice.
Comisia Europeană a adoptat, pe 8 iulie 2020, Strategia UE privind Hidrogenul, una valabilă pentru economie, în perspectiva anului 2050. Țara noastră recunoște rolul deosebit de important al hidrogenului ca modalitate de decarbonare și, din acest motiv, în Planul Integrat petnru Energie și Schimbări Climatice, hidrogenul este prevăzut ca una dintre modalitățile de atingere a obiectivelor asumate privind energia curată și reducerea gazelor cu efect de seră.
Diana Mitrache