Hora Unirii pe vârful munților

Mii de oameni au urcat la munte în mini-vacanța prilejuită de sărbătoarea dedicată Unirii de la 24 ianuarie. A fost rost de distracție, de voie bună, dar și de a juca Hora Unirii, în ciuda vremii extrem de reci.

S-au prins în horă și au sărbătorit așa Mica Unire, sus în munte. Sunt drumeți, obișnuiți cu traseele montane și care, în fiecare săptămână ne arată trasee pe care urcă, ca să exploreze împrejurimile. Vorbim despre un grup de localnici, care, de această dată,
s-au dus undeva spre Pasul Vâlcan, ca să încingă acolo hora.
„Au fost aproximativ 1.300 plătitori la urcarea cu telegondola. Lumea e dornică de distracție și relaxare și am bătut acum toate recordurile de parti-cipare de până acum. De ziua Unirii, un grup destul de numeros, pentru vremea ce a fost cam neprielnică, a urcat mai sus de telegondolă, în apropiere de stână, unde au încins o horă, cu ocazia micii Uniri. Acolo au încins hora și s-au bucurat de faptul că a nins în această perioadă și mulți turiști au venit și la munte”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Și aici, parcările au fost extrem de aglomerate, după ce oamenii au ajuns la munte, cei de acolo au fost nevoiți să găsească locuri noi pentru parcarea mașinilor.
„Practic, toate parcările au fost arhipline și noi a trebuit să ne mobilizăm și să facem noi locuri de pacare, pe drumul ce duce spre telegondolă”, a mai spus Cristian Merișanu.
În toate stațiunile de la noi, pe timpul mini-vacanței s-au depășit recorduri de turiști, iar primarul de la Lupeni susține că la Straja au fost peste 6.000 de turiști, doar în ziua de sâmbătă. Aici a fost, de altfel, polul distracției, iar turiștii au avut parte atât de pârtii excelente, cu zăpada din belșug, cât și de muzică bună, chiar pe pârtie, ori mâncare tradițională pregătită de cabanierii din zonă.
Diana Mitrache