Hidrocentralele si schimbãrile climatice lovesc Jiul cu efecte de necontestat

Seceta, debitele tot mai scãzute ale Jiului, amenajãrile hidrotehnice aproape finalizate, dar si  santierele care au atras maidanezii în Parcul National Defileul Jiului provoacã efecte ce ar putea fi ireversibile.
Rangerii din Parcul National spun cã ar vrea sã existe o lege care sã reglementeze odatã ceea ce se întâmplã acolo si ne spun ce au observat, în ultima vreme, în pãdure, dar si în apa Jiului. Apele au scãzut, iar debitele sunt cu un sfert mai mici fatã de anul trecut. Iar asta în conditiile în care s-ar astepta topirea zãpezilor., dar nici asta nu mai este valabil, pentru cã a nins foarte putin în acest an. Asa se face cã Jiul este extrem de scãzut si responsabilii de la Apele Române vorbesc acum de secetã. „A fost un an extrem de secetos. Aportul de precipitatii solide, de zãpadã, a fost foarte mic. Se va  reflecta, zic eu în viitorul nivel al debitelor cursurilor de apã.   Pe viitor, dacã ne raportãm la stratul de zãpadã care nu prea existã, eu zic cã vom avea un an secetos. Jiul e mai scãzut fatã de anul trecut cu 30%, dar nu numai al Jiului”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Si cu un astfel de debit, hidrocentralele montate si încã nefunctionale din Defileul Jiului ar urma sã producã energie electricã. Tocmai de aceea, rangerii din Parcul National ne atrag atentia cã acest fapt ar trebui sã fie un semnal de alarmã.
„Atâta timp cât nu avem o documentatie de mediu care se releve care este exact consecintele, nu neapãrat pe lucrãri, cât mai ales pe exploatare, nu putem spune. Vrem sã facem trimitere, însã, pentru ceea ce însemnã o arie protejatã”, a spus Marin Serban, director Parcul National Defileul Jiului.
Mai mult, cei care au în grijã fauna din parcul national ne spun acum cã o serie de animale ar putea sã fie afectate de câinii ce pânã acum au fost hrãniti de muncitorii din santierele de pe defileu.
„Sunt efecte, dar sunt punctuale. Am constatat deseuri, aglomeratii de câini în jurul santierelor, care pot si au efect asupra faunei. Am constatat o acomodare punctualã a unor exemplare de faunã, cu ceea ce este în jurul santierelor. Am constatat o interactiune a ceea ce înseamnã ecoturismul, cum ar fi rafting si lucrãrile de pe Jiu si, mai ales, de doi ani de zile contactãm efectul schimbãrilor climatice, care ar trebui sã ne dea de gândit. Asta, cã debitul e foarte mic”, mai spune Marin Serban, director Parcul National Defileul Jiului.
În amenajãrile hidroenergetice de pe Jiu ar mai fi investitii de finalizat, iar acum Hidroelectrica nu face altceva decât demersurile necesare sã obtinã avizele de construire pentru restul constructiei. Asta, dupã ce aici s-au investit sume uriase, lucrãrile fiind realizate în proportie de 98%.
La finalizarea proiectului, pe râul Jiu,  dacã vor fi puse vreodatã în functiune, centralele Dumitra dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu vor avea o putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de milioane de euro. Ecologistii nu vor sã accepte cã Jiul, în Defileul Jiului, va fi captat si fauna si flora vor fi, dupã cum sustin ei, distruse. Potrivit unui comunicat remis presei,
„Parcul National Defileul Jiului riscã sã fie distrus de o hidrocentralã care va capta aproximativ 85% din debitul actual al Jiului pe toatã lungimea Defileului. Conform declaratiilor din presã, o parte din amenajarea hidroenergeticã urmeazã sã fie datã în functiune în acest an, desi proiectul avizat în 2003 a fost modificat pe parcurs fãrã notificarea autoritãtii de mediu, lucrãrile continuând în baza acordului de mediu obtinut în urmã cu 14 ani. WWF solicitã urgent interventia Ministerului Mediului si a Gãrzii de Mediu care trebuie sã decidã suspendarea lucrãrilor si reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”,  se aratã în comunicatul WWF (World Wildlife Fund)
Diana Mitrache

7 comentarii la „Hidrocentralele si schimbãrile climatice lovesc Jiul cu efecte de necontestat

 • 8 martie 2020 la 20:03
  Permalink

  trebuie urgent terminate lucrarile pe jiu,iar pe groapa de cenuse de la paroseni sa fie montate centrale eoliene sa scapam o data de poluare

 • 8 martie 2020 la 22:18
  Permalink

  Apa turbinata nu tot in Jiu vine? Inchide-ti Defileul si populatil cu hiene sa fie Parc National unicat!

 • 9 martie 2020 la 06:23
  Permalink

  Lucrarile ilegale facute de Hidroelectrica in Defileul Jiului trebuie eluminate pe cheltuiala faptuitorului. Sunt daune de mediu si asa prevede legea. Iar Jietul trebuie eliberat:
  https://youtu.be/8eXdSXH_ELQ

 • 9 martie 2020 la 09:50
  Permalink

  @shtima, v-a luat dejeu mintile. Voi n-ati auzit de Green Deal? In 20-30 de ani se inchid termocentralele, centralele nuclearoelectrice sunt indezirabile, asa ca opaitul ne paste.

 • 9 martie 2020 la 10:12
  Permalink

  continuati cu hidrocentrala sa producem curent ieftin, minele distrug mediul mai rau decat hidrocentrala

 • 9 martie 2020 la 11:24
  Permalink

  Green Deal prevede protectia mediului, nu distrugerea mediului. Povestea cu hidrocentralele energie verde este cea mai stupida minciuna. Si Suedia si Germania sunt promotoare ale Green Deal, dar nu au de gand sa mai construiasca vreo hidrocentrala. Trebuie mers pe eficienta energetica, prosumatori si nuclear (ultima oara cand am invatat eu geografie nu batea tsunami in Romania).

 • 9 martie 2020 la 14:01
  Permalink

  Greenpeace is calling on Romania to abandon its plans to build two new Candu-6 reactors at Cernovoda in response to a recently released Greenpeace commissioned report that finds the Canadian reactor design is unsafe and too dangerous to build according to modern safety standards.

  “The Cernavoda reactors do not meet modern standards. The Romanian Government and the project companies must abandon their plans to proceed with the construction of Cernavoda 3 and 4,” said Crisanta Lungu, an energy campaigner with Greenpeace in Romania.

  The report, „The Risks of Operating Candu 6 Nuclear Power Plants” was presented to the press in Romania today during a press conference with videolinks to Canada and the USA. It warns that countries like Romania wanting to construct CANDU-6 reactors would have to forgo thorough safety reviews. These include standards intended to prevent catastrophic radiation releases from terrorist attacks or accidents.

Comentariile sunt închise.