Mii de oameni din toatã Valea Jiului asteaptã cã medicii de familie sã facã pace cu Casa de Sãnãtate din Deva. Asta, pentru cã majoritatea medicilor nu a fãcut contract cu casa si pacientii vãd, la intrarea în cabinetul medicului lor, un afis din care reiese cât de imposibil le este medicilor sã mai facã altceva în afarã de banala consultatie.
Asta îi face pe oameni sã vorbeascã pur si simplu despre un atentat la sãnãtatea publicã.
„Am lucrat 34 de ani în spital, dar ce se întâmplã acum în România, nu mi-am imaginat cã s-ar putea întâmpla vreodatã în tara noastrã. Azi am fost cu o persoanã din familie la medicul de familie, care în afarã de consultatie, n-a putut acorda nici concediu, nici reteta, nici trimitere la spital. La urgentã, nu ai loc de atâtia bolnavi, care trebuiau triati de cãtre medicii de familie. Mã întreb: aceastã situatie nu seamãnã a genocid? Cum poti lãsa un popor întreg fãrã asistentã medicalã? , a rãbufnit o femeie, care a încercat toate solutiile ca sã ajungã sã primeascã o consultatie si medicatie.
Pentru cã nu au contracte încheiate, medicii nu pot da retete si nici nu pot trimite pacientii la medicii specialisti. Si asta, în conditiile în care sistemul nu mai functioneazã si este total blocat. Ce fac medicii, ne spun chiar ei:
„Unii au consultat pro bono, dar nu au eliberat retete sau bilete de trimitere în contract cu Casa. Vorbesc despre cei care nu au semnat contractul. Oamenii, pacientii nosti sunt întelegãtori, pentru cã si ei stiu ce înseamnã si s-au lovit de atâtea ori de problemele noastre, când stãteau aici si o orã sã eliberãm o retetã”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedintele Colegiului Medicilor de familie din Hunedoara.
Medicii de familie se plâng de birocratia excesivã, de lipsa unui proiect care sã le arate clar ce medicamente pot elibera pe lista celor compensate si gratuite, pentru cã mereu apar unele noi sau sunt trecute pe liste cu stelute, la aditionale, iar dacã gresesc, sunt pusi sã plãteascã contravaloarea pastilelor prescrise pacientilor. Singura solutie le rãmâne acum pacientilor, urgenta. „Am gãsit întelegere si la UPU (n.r. unitatea de primiri urgente), în caz cã existã urgente si atunci sfãtuim pacientii sã meargã acolo, iar eliberarea de certificate medicale fac doar colegii din ambulatoriul de specialitate si de la UPU. Noi, chiar dacã am dori acum sã intrãm în sistem, nu putem, pentru cã suntem blocati. Nu putem elibera nimic”, mai spune medicul Gheorghiu.
Potrivit Casei de Sãnãtate a judetului Hunedoara, perioada de semnare a actelor aditionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate defurnizorii de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate s-a incheiat azi. Furnizorii de servicii medicale, care nu au semnat actele aditionale vor putea intra în relatii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate în baza unor contracte cu durata determinatã (pânã la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o datã anuntatã ulterior de casele de asigurãri de sãnãtate.
De precizat cã, pânã la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurãri de sãnãtate, peste 75% din medicii de familie au semnat actele aditionale.
Totodatã, responsabilii de la CAS, precizeazã cã asiguratii cu urgente medico-chirurgicale precum si cu 59 de afectiuni (între care se numãrã afectiunile oncologice, diabetul, hepatita cronicã, astmul bronsic, dar si afectiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultatie direct la medicul specialist, fãrã a fi necesar bilet de trimitere.
Diana Mitrache