Judecãtorul din cauza cãruia a fost anulatã insolventa Complexului Energetic Hunedoara decide soarta CEH. Instanta a respins cererea de recuzare a judecãtorului Ioan Drãgan.

Riscul ca CEH sã intre direct în faliment creste. Grupurile de interese din jurul Complexului Energetic Hunedoara aruncã societatea în prãpastie. Instanta de la Tribunalul Hunedoara a amânat cererea deschiderea insolventei Complexului Energetic Hunedoara. Gerom International a depus o solicitare pentru amânarea termenului de judecatã având în vedere cã aceasta solicitã strãmutarea dosarului, iar una dintre firmele de pazã cu care Complexul Energetic Hunedoara a avut contract, respectiv Armour Security a depus o cerere privind recuzarea completului de judecatã. Dosarul insolventei Complexului Energetic Hunedoara a ajuns la acelasi judecãtor care a gresit în primã fazã. Adicã dosarul insolventei Complexului Energetic Hunedoara a ajuns tot la judecãtorul Ioan Drãgan.

“A fost fixat un nou termen de judecatã pentru data de 23 iunie 2016. A fost depusã o cerere de recuzare a judecãtorului Ioan Drãgan, însã aceasta a fost repsinsã pe lipsa legitimitãtii procesuale. Gerom International a depus o cerere de amânare în vederea solutionãrii cererii de strãmutare a procesului. Aceastã cerere de strãmutare este înregistratrã pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia”, a declarat Ildiko Glãman, purtãtorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

La Curtea de Apel Alba Iulia se judecã cererea de strãmutare sãptãmâna viitoare.  “Avem înregistrat un dosar, iar termenul de judecatã a fost stabilit pentru data de 16 iunie”, a declarat Cosmin Muntean, purtãtorul de cuvânt al Curtii de Apel Alba Iulia.  “În insolventã avem o protectie legalã ca sã putem sã functionãm. CEH intrase într-o formã neplãcutã prin denuntarea CCM, dar si-a consolidat un drum pe care putea sã supravietuiascã”,   declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. Energeticienii sustin cã închiderea unitãtilor miniere ar trebui sã respecte Legea Minelor, iar în insolventã acest lucru nu este posibil.

“O minã nu se închide când vrea cineva. Când o minã nu se mai poate sustine economic financiar, va trebui inclusã pe un program de închidere, cu o protectie socialã a angajatilor si închisã asa cum scrie la carte. Altfel produce efecte dezastruoase asupra mediului si asupra populatiei. Noi încãlcãm, din nou legea minelor. Nu se aplicã concordatul preventiv. O lasã la voia creditorilor, intrãm în insolventã, poate în faliment, vine creditorul îsi valorificã activele de la minã si o lasã asa. S-au încãlcat legile românesti, legile europene, s-a încãlcat o ordonantã de urgentã, s-a încãlcat decizia Comisiei Europene privind separarea activitãtii de minerit de cea de energie, s-a încãlcat hotãrârea AGA privind divizarea societãtii. Era o sansã sã supravietuiascã ambele entitãti dacã se respectau aceste prevederi. Nu stiu cine nu a vrut”,  a declarat Mihai Lorincz, presedintele Sindicatului Electrocentrale Paroseni.

De cealaltã parte, conducerea Complexului Energetic Hunedoara sustine cã planul de închidere a unitãtilor miniere se poate realiza si în starea de insolventã.

“Dacã vorbim despre legea minelor, nu cred cã poate influenta în niciun fel hotãrârea judecãtorului. Din motivarea sentintei de la Alba Iulia a fost un viciu de procedurã. Nu cred cã prevederile legii minelor au vreo influentã aici. Obligatia este sã respectãm prevederile legii minelor, iar niciodatã nu a nici intentia si nici posibilitatea de a ocoli aceastã prevedere legalã”,  a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH. Agonia Complexului Energetic Hunedoara se mai prelungeste încã o sãptãmânã, cel putin. Astfel, creste riscul ca societatea sã intre în faliment.

Monika BACIU