Profesori sau conferentiari  ce se apropie de varsta pensionarii, inexistenti pe plan profesional, dar aflati de 12 ani la conducerea Universitatii in cea mai neagra perioada din istoria acesteia. Se cunosc intre ei si cam stiu unii despre altii si lucrurile bune, dar si cele rele. Vorbesc in mediul academic, dar foarte greu razbate afara, mai ales cand la mijloc sunt fapte ce nu ii onoreaza. Dupa cum anuntam in numarul de luni al Cronicii Vaii Jiului prezenta astazi “ lista rusinii” de la Universitatea Petrosani. si asta spre disperarea celor care au incercat sa ne opreasca prin tot felul de mijloace, inclusiv a lingailor (se cunosc ei).

O scurta prezentare…

… a conferentiarului Mitran Ilie trebuie sa inceapa intotdeauna cu cateva atribute pzozitive: cel mai cordial coleg (este colocvial cu toti colegii pana cand reuseste sa ii arunce din barca), cel mai iubit de studenti (a fost insa respins de ANOSR atunci cand s-a pus problema acordarii titlului de profesor Bologna-vom revenii), dar si unul negativ: sa nu fiti in preajma lui la numeroasele sprituri la care participa.

Prietenia cu colegii dureaza,  in cazul experimentatului conferentiar care de peste 20 de ani se straduieste sa ajunga profesor, intre 1 si 4 ani, perioada dupa care rapacele Mitran ii arunca pe colegii deveniti nefolositori peste bord. A reusit sa scape prin aceste metode de cel putin 10 profesori care au scris istoria universitatii in domeniile minier, mecanic si electric.

In privinta calitatilor profesionale, conferentiarul are o mare putere de munca si dupa 20 de ani in care nu a reusit sa puna nimic pe hartie in ultimii 20 de ani, in ultimii 2 ani sprijinit de o echipa pe care si-a aservit-o prin teroare si promisiuni pe care niciodata nu si le-a respectat, a reusit sa produca zeci de lucrari, fara a stapanii nici calculatorul (nu se stie daca a utilizat vreodata un astfel de echipament) si nici limbile straine.

In anul 2004 pe atunci decan al Facultatii de stiinte, conferentiarul Mitran a fost protagonistul unei emisiuni TV de pe un post national, in care era acuzat in mod direct de faptul ca sub obladuirea sa spaga a inlocuit cunostintele in facultatea ce o pastorea de 4 ani. Acest eveniment a impiedicat si ANOSR Romania sa ii acorde titlul de peofesor Bologna, caci numarul mare de note de 10 pe care studenti in mod miraculos le obtin la disciplinele de matematica pe care prorectorul Mitran le preda, nu pot rezolva orice problema.

O alta problema la care matematicianul Mitran nu i-a gasit rezolvare a fost cea in care dupa un sprit prelungit, masina prodecanului de pe aceea vreme s-a inscris pe sinele de cale ferata, si de unde doar un dosar penal pentru punerea in pericol a sigurantei feroviare l-a mai scos.

Fara a face nimic poti iesi la pensie chiar Rector, dar sa nu incerci asta la volan!

Un alt exemplu de profesor care a stat ani de zile in umbra unor personalitati puternice, este cel al actualului decan al Facultatii de Inginerie Mecanica si Electrica Aron Poanta care desi de 8 ani decan, nu a realizat mari performante.

Sprijinit de prietenul sau de pahar anterior prezentat, decanul Poanta incearca sa ajunga Rector chiar daca nu a reusit sa spuna mare lucru in cei aproape 16 ani de cand ocupa functii de conducere in cadrul universitatii. Peripetiile acestui decan care mai are trei ani pana la pensie, si care daca ar fi ales rector ar putea fi infirmat de MECTS !, sunt mult mai modeste decat ale papusarului Mitran. Este de notorietate faptul ca pe decan nu il prinde amiaza fara o tuiculita la bord, fapt care l-a transformat de curand in pieton pentru trei luni.

Calitatile decanului sunt calmul si perseverenta de vanator iscusit, calitati care ii pot aigura un viitor luminos alaturi de actualul rector care il va dirija din umbra si de prietenul sau Mitran care va lua deciziile in locul sau.

La groapa nu poti sa mergi fara cioclii !

Cu acesta conducere bicefala viitorul Universitatii din Petrosani se masoara in luni, si in nici un caz in ani, pentru ca pensia e tot ce vad acesti „dascali” ce se vor si conducatori. Iar daca inmormantarea se apropie cineva trebuie sa arunce si o mana de pamant peste cosciuc. Asa cum v-am promis in numarul trecut ii vom prezenta pe cioclii trecuti de 60 de ani, care ies la pensie de mana cu Mitran si Poanta si care sunt doriti de cei doi pe lista senatorilor. E nevoie de Cucu Ioan, Mitran Ilie, Preda Mircea, Pop Maria, Poanta Aron, Arad Victor, Buse Florian, Matei Aronel, Voin Victor.

Pe langa cei zece ciocli ce mai au 1, 2 sau 3 ani pana la pensie mai e nevoie si de cativa tineri care sa ridice cosciugul: Fotau Ion, Marcu Marius, Veres Ioel si lista poate continua.

Media de propaganda

Rectorul Emil Pop a mai reusit o performanta notabila pe perioada mandatului sau, pe langa contractele generoase pe care le-a obtinut din partea unor firme private. Astfel, Pop a reusit sa controleze un post de televiziune si unul de radio, respectiv Mondo TV, Mondo FM, prin diferite favoruri pe care le-a facut directorului Ionut Dragotesc. Favoruri in sensul ca Dragotesc nu plateste absolut niciun banut chirie sau alte utilitati institutiei bugetare, pentru spatiul din caminul studentesc unde isi are studiourile. In schimb la televiziunea Mondo, respectiv pe postul de radio al binecunoscutului realizator de emisiuni, dragelor si dragilor, rectorul Emil Pop este omagiat mai ceva ca Ceausescu. si cum grandomania rectorului este arhicunoscuta in mediul academic acestuia nu i-au ajuns laudele doar pe calea undelor si de vreo cateva luni gazduieste in campus si un cotidian, a lui Ramona Rosulescu si se pare ca plata este exact pe acelasi principiu ca si in cazul lui Dragotesc. Adica, voi ma “spalati” in ziar, iar eu va „spal” chiria!

P.S: De pe siteul upet.ro s-a evaporat sectiunea “Pagina rectorului”, spre disperarea “fanilor” lui Pop Emil care sunt astfel vaduviti de placerea de a-l vedea pe rector in straiele de vanatoare, ori culegang merele din livada…