Gripa loveste din nou. În Hunedoara încã nu

Un bãrbat de 33 de ani din Arad a decedat la Spitalul Judetean din Timisoara în urma unor multiple complicatii provocate de o gripã pe care a contactat-o în colectivitate, iar medicii trag semnale de alarmã.
Gripa este o afectiune serioasã în urma cãreia pot apãrea complicatii grave si chiar decesul. Cum este  gestionatã situatia în judetul Hunedoara ne explicã medicii specialisti.
„În perioada 31 XII 2018 – 6 I 2019 nu am avut înregistrat, pe teritoriul judetului Hunedoara, niciun caz de gripã sau cazuri suspecte de gripã. În schimb, am avut 524 de infectii acute respiratorii, din care 293  pneumonii. Au fost internate 137 de persoane. Deci au fost cazuri mai grave”, spune dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.
Nu este chiar un motiv de îngrijorare majorã, mai ales cã, numãrul cazurilor de îmbolnãviri se încadreazã în media pentru aceastã perioadã a anului. „Comparând cu sãptãmâna anterioarã, putem spune cã numãrul acestor infectii acute respiratorii este în scãdere, pentru cã atunci am avut 651  de astfel de cazuri, din care 332 pneumonii. Nu putem sã spunem cã acesta este trendul, pentru cã sunt zile libere”, mai precizeazã medicul Cecilia Birãu.  Totusi, medicii spun cã trebuie sã ne luãm mãsuri de sigurantã, mai ales cã încep scolile si vacantele se sfârsesc pentru mai toti. Asta, în timp ce în România începe asa numita furtunã gripalã.
„Recomandãrile sunt cele pentru sezonul rece: sã ne îmbrãcãm corespunzãtor, cu haine care sã fie din materiale naturale, în straturi. Asta, pentru ca, atunci când intrãm în încãperi încãlzite, sã putem da jos din ele, ca sã ne asigurãm termoreglarea corespunzãtoare. Trebuie sã ne hidratãm corespunzãtor, iar asta înseamnã apã, ceai, lapte, nu alcool, pentru cã bãuturile alcoolice, pe lângã efectele asupra sistemului nervos central . au si efect de deshidratare si sã purtãm încãltãminte corespunzãtoare. Sã avem grijã de cap, mâini, ca sã prevenim  degerãturile, dar si sã ne alimentãm corespunzãtor, cu legume si fructe”, a explicat medicul Cecilia Birãu.  Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în luna  februarie, iar medicii spun cã e bine sã vã vaccinati antigripal cât mai repede. În România sunt douã tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) si tetravalent (cu patru tipuri).
Diana Mitrache