Greenpeace si CEH, la aceeasi masã

 

Reprezentantii Greenpeace si Bankwatch si Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, au stat la aceeasi masã.  Tema de discutie a fost legatã de poluare. Este cunoscut faptul cã cei de la Greenpeace militeazã pentru o energie curatã care sã nu aibã cãrbunele la bazã.
Reprezentantii celor douã organizatii de mediu si-au manifestat interesul de a colabora cu organizatiile sindicale pentru a întelege mai bine provocãrile din teren privind implementarea mãsurilor de tranzitie energeticã, dar si  pentru a organiza în parteneriat cu  organizatiile sindicale, patronale si autoritãtile publice locale, activitãti de informare si consultare a lucrãtorilor minieri si a comunitãtii din Valea Jiului, pe teme ce privesc  dezvoltarea durabilã si schimbãrile climatice.
Darius Câmpean, presedintele Sindicatului “Muntele” a precizat încã de la începutul  discutiei, cã tranzitia energeticã justã în Valea Jiului nu se poate face pe vorbe, ci doar plecând de la o analizã corectã a situatiei minierilor, care în acest moment, nu au o alternativã realã de angajare în alt sector de activitate – locurile de muncã oferite de industria minierã carboniferã – fiind singurele care  asigurã un venit miilor de mineri din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Potrivit CNS Meridina, organizatorul întâlnirii, “Ministerul Fondurilor Europene ar trebui sã aibã un rol cheie în asigurarea fondurilor necesare tranzitiei energetice, însã pânã acum, prezenta acestuia s-a simtit mai putin în proiecte si mai mult în prezentãri power point fãcute în România sau pe la Bruxelles”.
“CSN MERIDIAN este implicat la nivel national si european în procesul de dialog social privind Tranzitia energeticã justã în regiunile miniere din România si este deschis cooperãrii cu autoritãtile locale, cu organizatiile patronale si cu celelalte organizatii ale societãtii civile, în vederea identificãrii si implementãrii unor mãsuri concrete  pentru atragerea de investitii care sã contribuie la diversificarea profilului regional al Vãii Jiului. Reprezentantul CSN MERIDIAN în CESE participa constant la reuniunile Platformei Europene a Regiunilor Miniere Carbonifere în Tranzitie (Platforma stabilitã pe baza unui aviz CESE al cãrui raportor a fost chiar reprezentatul CSN MERIDIAN) si sustine în fata Comisiei Europene, cauza  lucrãtorilor minieri  afiliati în organizatii sindicale din structura Confederatiei. Dacã o tinem tot asa, riscãm sã devenim foarte buni la teoria tranzitiei energetice, în timp ce oamenii din comunitãtile afectate vor pierde si ceea ce au acum, condamnati sã-si ducã viata de zi cu zi într-o regiune sedatã”, aratã CNS Meridian.
La întâlnire au participat presedintele CSN MERIDIAN, Ion Popescu, presedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean,  coordonatorul campaniei pentru climã si energie al Greenpeace, Vlad Catuna, coordonatorul de campanii al Bankwatch, Alexandru Mustatã, presedintele executiv al CSN MERIDIAN, Marian Stoicescu si secretarul General al CSN MERIDIAN si reprezentantul Confederatiei în Comitetul Economic si Social European (CESE), Dumitru Fornea.
Monika BACIU

8 comentarii la „Greenpeace si CEH, la aceeasi masã

 • 28 noiembrie 2018 la 19:34
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este modernizata de JAPONEZI si indeplineste toate conditiile de Mediu !

 • 28 noiembrie 2018 la 21:02
  Permalink

  Ma incultule,cine dracu te-a invatat ca ,,japonezi” se scrie cu majuscule?Cum ai trecut prin scoala,ai dat spaga?Te rog spune-ne numele cadrelor didactice iresponsabile care au scos un asemenea agramat?

 • 29 noiembrie 2018 la 06:12
  Permalink

  Termocentrala nu indeplineste conditiile de mediu cu toata modernizarea japonezilor , polonezilor sau germanilor , desulfurarea nu functioneaza si nici nu va functiona….sunt doar bani aruncati pe experimente esuate…

 • 29 noiembrie 2018 la 07:01
  Permalink

  Valter , Termocentrala Paroseni indeplineste toate conditiile de mediu si este modernizata de japonezi , germani … Cred ca Termocentralele din Oltenia (Compexul Energetic Oltenia) nu indeplinesc conditiile de mediu . Carierele de lignit din Gorj ar trebui inchise ca defriseaza cu exploatarile din cariere (distrung mediul inconjurator) !

 • 2 decembrie 2018 la 01:50
  Permalink

  Valter , ai dreptate Termocentrala Paroseni nu indeplineste toate conditiile de mediu si nu este modernizata de japonezi , germani … Cred ca Termocentralele din Oltenia (Compexul Energetic Oltenia) indeplinesc conditiile de mediu . Carierele de lignit din Gorj ar trebui extinse ca defriseaza cu exploatarile din cariere (remodeleaza mediul inconjurator) !

 • 2 decembrie 2018 la 01:51
  Permalink

  Corect !!!

 • 2 decembrie 2018 la 01:53
  Permalink

  Corect spus !!!

 • 2 decembrie 2018 la 01:55
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este modernizata de JAPONEZI pentru acele timpuri de demult apuse si nu indeplineste actualmente toate conditiile de Mediu !

Comentariile sunt închise.