Liga Campionilor este, cu siguranta, competitia-barometru pentru fotbalul european. Aici, calitatea si experienta jucatorilor, valoarea antrenorilor si traditia cluburilor ies aproape intotdeauna la suprafata, reamintindu-ne noua, cei ramasi in fata televizorului, de ce este atat de greu sa ajungi acolo. Prin „acolo” se intelege mai intai „faza grupelor”, dupa care vorbim de „primavara europeana”, unde ajunge crema.

José Mourinho” (CC BY-SA 2.0) by Aleksandr Osipov

Nici actualul sezon al competitiei de elita a Europei nu face exceptie de la aceasta regula care spune ca in optimi ajung de regula granzii. De ce? In primul rand, pentru ca aceste cluburi uriase isi permit sa investeasca masiv an de an. Paris Saint-Germain a uluit piata transferurilor in vara cand a pus pe masa Barcelonei 222 de milioane de euro, suma care reprezenta clauza de reziliere a contractului lui Neymar. Si, ca si cum n-ar fi fost de ajuns, l-a mai luat si pe Kylian Mbappe de la Monaco pentru 180 de milioane de euro. Nu este de mirare ca PSG a stabilit deja un nou record de eficacitate in faza grupelor Ligii Campionilor, cu 24 de goluri marcate. Sportul rege pare simplu cand este jucat de echipa lui Unai Emery, iar predictiile pe fotbal devin parca ceva mai accesibile cand in ecuatie apare gruparea pariziana.
In al doilea rand, exista alte cluburi, nu de calibrul lui PSG, Manchester United sau Bayern Munchen, care culeg roadele unui proiect inceput cu cativa ani in urma. Este cazul lui Besiktas Istanbul, club care l-a adus pe banca tehnica pe Senol Gunes, cel care a castigat medalia de bronz cu nationala Turciei la Campionatul Mondial din 2003. Antrenorul in varsta de 65 de ani a stiut sa dezvolte potentialul unor jucatori precum Cenk Tosun si sa revitalizeze cariera altora ca Ryan Babel, Pepe sau Adriano, iar acum se poate mandri ca Besiktas este prima echipa din Turcia care se califica in fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor de pe primul loc al grupei. In aceeasi grupa si intr-o situatie asemanatoare ca traiect se afla RB Leipzig, o formatie care a explodat in Germania in ultimii doi ani. Aflata in Liga a V-a in sezonul 2009-2010, Leipzig a avut o ascensiune formidabila, ajungand sa termine pe locul secund in Bundesliga sezonul trecut. Dincolo de banii veniti de la gigantul Red Bull, Leipzig a beneficiat de viziunea unui director sportiv de anvergura, Ralf Rangnick, si a unui antrenor de calitate, Ralph Hasenhuttl, care si-au pus in practica ideile fara sa fie deranjati de patronat. De proiecte ambitioase se bucura si echipe ca Basel, Sahtior Donetk sau TSKA Moscova, exponente ale imprevizibilului de care fotbalul are nevoie chiar si la acest nivel de top.

2017-04-08_RBLeipzig1” (CC BY 2.0) by Ungry Young Man

Asadar, ne asteapta o primavara palpitanta in Liga Campionilor, alaturi de marile echipe ale Batranului Continent, care nu inceteaza sa ne ofere spectacol an de an. Cat despre cluburile romanesti care vor sa ajunga la masa bogatilor, trebuie sa inteleaga ca drumul catre glorie se strabate cu rabdare, ambitie, tenacitate si multi bani.