Gradinite asaltate de copiii sub 3 ani

Sunt atât de mici cã nu se descurcã singuri, dar vin la grãdinitã si asta, dupã ce educatoarea Lucia Muntean, cea care coordoneazã grãdinitele cu program prelungit din Petrosani, a decis sã-i primeascã si pe cei care nu au împlinit 3 ani.
Anuntul cã si acestia sunt primiti, în limita locurilor disponibile, a fãcut ca, la  doar o zi dupã deschiderea noului an scolar, numãrul celor foarte mici, care vor la grãdinitã, sã creascã exponential. Acum sunt adunati copii cât pentru încã douã grupe. Din pãcate, însã, nu mai sunt locuri si tocmai asta încearcã educatorii sã rezolve acum.
„Ne-am gândit un an si mai bine la aceastã situatie, care, spre bucuria noastrã, existã în momentul acesta în Petrosani. Vârsta legalã de înscriere la grãdinitã este de la împlinirea celor 3 ani si mamele stau în concediu de îngrijire a copilului pânã cel mic face 2 ani si atunci am tot discutat cu pãrintii, Consiliul Local, cu primarul, ce facem cu segmentul între 2 si 3 ani? Deocamdatã aceste grupe de ante-prescolari nu se pot înfiinta, dar existã o întelegere din partea ISJ Hunedoara si la nivel de Minister al Educatiei, pentru ca familiile sã poatã fi ajutate”, a spus Lucia Muntean, director Grãdinitele cu Program Prelungit din Petrosani.
În Valea Jiului nu existã nicio cresã, iar singura solutie, în cazul în care bunicii nu îsi pot îngriji nepotii, sunt bonele. Acestea costã mult si cei mai multi pãrinti ar opta pentru grãdinite în cazul ante-prescolarilor. Tocmai de aceea, de luni si pânã marti, educatoarele au fost luate pur si  simplu cu asalt.
„Doresc sã atrag atentia celor interesati cã nu avem foarte multe locuri. Luni am subliniat cã e vorba de limita locurilor disponibile si, de ieri pânã azi, am avut o avalansã de cereri. Sunt foarte multi”, a mai spus Lucia Muntean.
Sunt aproape niste bebelusi, cu mofturi si care nu se descurcã singuri, au cu ei jucãria preferatã, sticluta de lapte si li se schimbã pampersul, însã, efortul dascãlilor este urias. Tocmai de aceea, educatoarele vor sã cearã inspectorilor scolari sã aprobe si o astfel de formã de învãtãmânt în Valea Jiului.
„Ca sã ne tinem de cuvânt în fata comunitãtii si a pãrintilor, eu voi solicita ISJ Hunedoara sã îmi dea aprobarea de a-i cuprinde pe acesti  copilasi în grupele mici, la cei de 3 sau 4 ani. Dacã pot sã obtin aprobarea sã constitui grupe de sine stãtãtoare, vreau sã mentionez cã avem puericultori (n.r educatori care au calificarea necesarã îngrijirii anteprescolarilor), avem posibilitatea unui parteneriat cu asistentã medicalã specializatã pentru cei mici, deci am putea sã facem lucruri bune”, a mai adãugat educatoarea Lucia Muntean. Pãrintii interesati de aceastã formã de învãtãmânt vor fi anuntati din timp, dacã mai sunt locuri în grãdinite si pentru copiii de sub 3 ani.
Diana Mitrache