Grãdinitã modernã, copii sãraci

A fost prima zi de grãdinitã pentru 24 de copii, iar pentru unii prima ocazie sã vinã într-o clãdire amenajatã corespunzãtor. Totul a fost posibil, gratie efortului celor din parohia viitoarei Catedrale Sfântul Ilie, iar cei care vor sã le vinã în ajutor, o pot face chiar zilnic.

Nu stiu ei prea multe despre lipsuri, dar au venit în prima lor zi de grãdinitã cu gândul sã se joace. Sunt cei 24 de copii ce au fost primiti luni cu o rugãciune de pãrintele Gabriel Bulf, într-o clãdire din zona Dãrãnesti, de la intrarea în municipiul Petrosani.

Au gãsit pãpusi, masinute, jucãrii si colegi cu care sã se împrieteneascã, iar doamna educatoare i-a întâmpinat si cu ceva dulce. A fost o primã zi cu bucurie, într-o grãdinitã modernã si cei mici s-au simtit bine. „Am venit la grãdinitã sã învãt, M-am jucat cu jucãrii si azi m-am îmbrãcat în costum”, a spus unul dintre micuti. „Doamna ne-a primit cu ciocolatã si suc cu paiul. O sã vin aici sã învãt poezii”, ne-a asigurat o altã fetitã, pregãtitã sã deseneze. „Am gãsit aici o pãpusicã frumoasã si osã vin si mâine”, a spus o altã fetitã, care a venit la grãdinitã cu o sticlutã cu lapte si biberon. Toti au fost primiti cu sufletul deschis, iar acest proiect, asa cum spune pãrintele Gabriel Bulf, nu ar fi fost posibil fãrã un efort comun. „As vrea sã multumesc, în primul rând lui Dumnezeu, pentru cã împrunã cu oamenii din parohia noastrã, cu Primãria Municipiului Petrosani si Colegiul „Mihai Eminescu”, ne-am îndreptat atentia cãtre acesti copilasi din cartierul mãrginas al Petrosaniului, Bosnea, dar aici vin si copii din Colonie.3-1 Sunt oameni plini de credintã si copii minunati cu suflete curate, pentru cã acolo unde se îmnpleteste aceastã binecuvântare cereascã cu truda oamenilor, toate sunt cu putintã. Ei au aici conditii mult mai bune, iar grãdinita va primi si aviz de functionare, lucru ce pânã acum era imposibil de primit, din cauzã cã nu aveau canalizare si apã potabilã. Acum ne strãduim sã realizãm aici un centru de zi pentru acesti copii si sã le oferim si o masã, atunci când acreditãm si centrul pentru vârstnici”, a spus Gabriel Bulf, preotul care a coordonat activitatea aici.

Grãdinita a fost inauguratã într-un spatiu care niciodatã nu a primit aviz sanitar, însã, acum lucrurile stau altfel, pentru cã aici parohia a investit bani. Tot aici va functiona si un centru social pentru bãtrâni, dar si un centru de zi pentru acesti copii, iar orice donatie e mereu binevenitã. Asta cu atât mai mult cu cât cei mici au nevoie de ajutorul comunitãtii.

Diana Mitrache