„Ascultati cum sforãie cãtelul care a adormit”, le-a spus una dintre educatoarele ce le-a citit o poeveste micutilor de la Petrila. Cartea avea un buton rosu, pe care fiecare dintre micuti  l-a apãsat si a ascultat în liniste.  Sunt copii ce au 4 sau 5 ani, ascultã povesti si, poate sunt primele pe care le aud în viata lor. Creazã o lume a lor, din bucãti de puzzle,  deseneazã, cântã si învatã lucruri esentiale. Sunt micuti, prietenosi si noi i-am gãsit ascultând o poveste despre ce este de fãcut atunci când te duci seara la culcare. De acasã, poate, multi dintre ei, nu stiau.
„Învãtãm, cântãm  cântece, ne jucãm. Azi am ascultat o poveste despre somn”, mi-a spus o fetitã micutã ce avea în brate un cãtel de plus.
„Am 5 ani si mã cheamã Marian. Am ascultat povestea „Sã mergem la culcare”. Trebuie sã facem baie, sã ne spãlãm pe dinti, pe fatã. Dupã care, ne  culcãm. Eu vin sã învãtt la grãdinitã si mã joc.  M-am jucat cu jocuri,  puzzle si cuburi si masinute”, spune un alt bãietel.  Am aflat, mai apoi, de la ei, de ce vin la grãdinitã – o grãdinitã  estivalã, singura de acest fel din toatã Valea Jiului, care îsi deschide portile la cele douã sedii la Organizatiei Salvati Copiii din Petrila si Lupeni. Aici primesc o masã caldã si o gustare si aflã tainele vietii. Faptul cã nu sunt lãsati în spatele blocului, ci vin si recupereazã timpul pe care nu l-au petrecut în clasã, în timpul anului scolar, îi va face sã urmeze cursurile din toamnã, sau mãcar sã îi roage pe pãrinti sã îi mai aducã aici.
„Grupul-tintã este alcãtuit din 20 de copii. Cu ei, noi desfãsurãm activitãti de la cele simple de rutinã, cum ar fi salutul sãu spãlatul pe mâini, sau cum sã tinã tacâmurile, pânã la cele mai diverse activitãti. Facem si excursii si ne pregãtim de serbarea de la sfârsitul programului estival, învãtãm elemente si forme geometrice, sã scriem”, ne-a explicat Mihaela Viziteu, pedagog social la Salvati Copiii.  Cei mai multi provin din familii defavorizate si faptul cã ajung aici, iau masa si învatã tot ce au nevoie la vârsta lor, este cea mai mare realizare. Acesti micuti vor fi înscrisi în sistemul prescolar din toamnã, însã, rãmâne doar cã ei sã fie dusi de pãrinti la grãdinitã.  Statisticile aratã cã, în ultimii cinci ani, dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale si educationale ale  grãdinitelor estivale Salvati Copiii, aproape 93% sunt scolarizati, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învãtãmânt de masã (scoalã/gradintã), iar diferenta, de 4,78% se aflã în strãinãtate,  în urma migratiei  economice a pãrintilor.
Diana Mitrache