„Glass Nouveau”, o expozitie de oglinzi virtuale

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã vineri, 7 aprilie 2017, vernisajul unei expozitii de artã intitulatã „Glass Nouveau”, ce prezintã publicului peste 30 de lucrãri realizate de artistul Cristian Florin Anghelescu.

Evenimentul, care reprezintã prima expozitie de oglinzi vitrate din Europa, va avea loc începând cu ora 17.00, în spatiile special destinate artelor vizuale din Palatul Magna Curia. Este vorba despre „o serie de lucrãri în care constati bucuria de a da formã unor suprafete, de a regiza jocul culorilor, de a juxtapune în volutele inspirate din Jugendstil sau Art Nouveau fragmentele de sticlã care coloreazã si încadreazã o oglindã. În fiecare lucrare, Cristian Anghelescu urmãreste atât unitatea compozitionalã cât si pe cea cromaticã, stabilind ritmuri prin care creeazã tensiuni dinamice pe care reuseste sã le subordoneze si sã le integreze în ansamblul compozitional”, îl caracterizeazã pictorul Valentin Lãdar.

La rândul sãu, dr. Alexandru Sonoc, sef de sectie la Galeriile de Artã din cadrul Muzeul National Brukenthal Sibiu, precizeazã cã „oglinzile vitrate sunt consecinta interesului pentru sticla Tiffany, produsã în perioada 1878-1933 de Tiffany Studios din New York, de designerul Louis Confort Tiffany. Aceste obiecte de artã decorative […] inspirate eclectic de vitraliile medievale, de traditia manufacturierã a mozaicului bizantin, a atelierelor de sticlãrie orientale, bizantine si venetiene, de ornamentica clasicistã si de o sensibilitate romanticã, au devenit astfel unul dintre produsele reprezentative ale acestei perioade. Pãstrând legãturi cu traditia din Belle Époque, oglinzile vitrate realizate cu pasiune si rãbdare de cãtre Cristian Florin Anghelescu readuc în atentia publicului, într-o manierã originalã si creativã, aceste fragile obiecte, care ne bucurã prin frumusetea designului, culorilor si efectelor de luminã”. Evenimentul este sustinut de Conacul Archia, Millefiori, PROC – Producãtori Români de Calitate, violonistul Dan Bãlãsoiu si Cãsuta cu Vitralii.

Sectia de Marketing si Relatii cu Publicul