Turism

Gheață și pericole la munte

A plouat la munte, în zona județului Hunedoara, a fost cod de vânt puternic, iar mai apoi totul a înghețat, așa că salvamontiștii le-au sugerat turiștilor, veniți în week-end la munte, să țină cont de regulile de bază, ca să evite accidentările. În plus, la altitudini mari, unde a viscolit, au fost periculoase traseele, din cauza riscului
posibil de avalanșă.

Vremea s-a răcit, după o noapte, cea de vineri, cu ploi la munte, așa că pe pârtii s-a format un strat de gheață, care a fost un adevărat pericol pentru schiori. Așa că salvamontiștii au fost în alertă și le-au dat tuturor sfaturi. „A plouat o perioadă bună în noaptea de joi spre vineri, după care a fulguit și acum a înghețat și starea pârtiilor este mai deosebită, așa că le recomand turiștilor să aibă grijă, pentru că s-ar putea să dea de suprafețe foarte mari de zăpadă înghețată, sau chiar gheață. Să aibă mare grijă, să coboare cu viteză redusă, ca de obicei și să protejeze pe cei din față, să nu rămână pe pârtie. Sunt regulile din decalogul turistului la munte”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Și, pentru cei care au pleacă de pe pârtii și au vrut să meargă pe diverse trasee, sfatul salvatorilor montani a fost să îi anunțe, mai întâi, iar mai apoi să țină cont de pericolele iscate în urma troienirii zăpezilor. „Posibil ca, la 2000 de metri unde sunt depozite mari de zăpadă, care s-au depus din cauza viscolului, să se producă avalanșe, din cauza trecerii peste zăpadă mare sau a potecilor care taie zona”, mai spune Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Mii de oameni au venit la munte în Valea Jiului, iar la Straja a fost și Festivalul
oamenilor de zăpadă, motiv
pentru care și aglomerația a fost mare. Așa că turiștii au fost sfătuiți să vină echipați și să respecte regulile.
Diana Mitrache