Gerul îngheatã apele. Atentie la tevi!

Societatea de distributie a apei din Valea Jiului a creat un comitet de crizã pentru  aceastã sãptãmânã, format din specialisti, gata sã intervinã în caz de avarie. Sunt posibile spãrturi si oamenii pot rãmâne fãrã apã, din cauza temperaturilor scãzute.
De altfel, suntem sfãtuiti sã ne asigurãm cã aparatele de mãsurã, ca si tevile, nu sunt lãsate în ger sau în curent si cã pe traseu nu se formeazã dopuri de gheatã.
„Având în vedere codurile emise de vreme rea, pentru aceastã perioadã, sunt necesare anumite mãsuri pe care trebuie sã le luãm. Recomandat ar fi sã avem grijã la scãrile de bloc sã fie usile închise, sã fie geamurile închise pe casa scãrii si orice problemã  care apare, îi rugãm pe consumatorii din Valea Jiului sã sune la dispeceratul societãtii pentru cã avem, mai ales pentru aceastã perioadã, constituitã o comisie, care sã gestioneze toate evenimentele neplãcute care pot sã aparã. Nu avem pânã acum reclamatii din cauza gerului, dar monitorizãm cu mare atentie traseele si sperãm sã trecem cu bine sãptãmâna aceasta geroasã”, a declarat Florin Donisã, sef Departament Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
Apometrele si tevile trebuie acum protejate si sfaturile specialistilor sunt atât pentru cei care stau la bloc, cât si la case, iar captãrile de apã din munti sunt atent monitorizate, acum când este foarte frig.
„Colegii mei, care gestioneazã si partea de captãri, au luat toate mãsurile necesare pentru ca în munte, totul sã fie în bunã stare, fãrã gheatã”, a mai adãugat Florin Donisã. Potrivit specialistilor, în perioada rece utilizatorii au obligatia de a lua mãsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vatã mineralã) si asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scãrile de bloc. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, se recomandã reducerea suprafetelor gurilor de ventilatie pentru a mentine temperatura peste limita de înghet a contoarelor.
Înghetarea contorului determinã blocarea si deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea cãminului sãu lipsa apei. Protejarea contorului, precum si protejarea si verificarea instalatiei interioare, pe traseul de la contor pânã la consumator, este obligatia utilizatorului. În cazul în care  contorul sau instalatiile de apã se defecteazã din cauza înghetului, nefiind protejate corespunzãtor, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Diana Mitrache