Fotbal. Statisticã. / JIUL PETROSANI ÎN CONFRUNTÃRILE CU STEAUA BUCURESTI, CEA MAI TITRATÃ ECHIPÃ ROMÂNEASCÃ DIN C.C.E + CHAMPIONS LEAGUE

Recent, Comisia de Statisticã a U.E.F.A. a emis un comunicat cu un top oficial al  participantelor all-time în Cupa Campionilor  Europei (Liga Campionilor). Din cele 13 echipe românesti care au jucat la acest nivel, Steaua Bucuresti este de departe cea mai titratã, ocupând locul 23 cu 141 puncte, urmatã de Dinamo Bucuresti pe locul 62 cu 58 puncte si pe locul… 123, de C.F.R. Cluj, cu 21puncte.

Un clasament cu Real Madrid (550p), Bayern Munchen (429p), F.C. Barcelona (399p), Manchestar United (354p), A.C. Milan (314p) s.a.m.d.

Am ales ca subiect Jiul si Steaua, douã echipe aflate  în derivã – fiecare în felul ei… -, care au adunat de-a lungul a zeci de ani, sute de mii de spectatori la Petrosani.

Ultima oarã s-au întâlnit acum aproape zece ani…

A început acum 70 de ani, s-a sfârsit acum 10 ani…

Jiul si Steaua au purtat de-a lungul vremii mai multe denumiri: Jiul s-a numit Partizanul, Minerul, Energiei, Flacara, iar  Steaua, A.S.A., C.S.C.A., C.C.A., deci nu e o noutate scandalul pe numele actual al bucurestenilor.

Actul de nastere al actualei echipe Steaua s-a semnat pe 7 iunie 1947 (Jiul exista deja de 28 de ani), echipa fiind introdusã din toamnã în Divizia „A”, prin excluderea echipei Carmen Bucuresti, ministrul Mihail Lascar semnând actul de constituire al noii asociatii militare sportive.

Startul campionatului se dã pe 24 august 1947, A.S.A. Bucuresti – Dermata Cluj, 0-0.

Jiul nu pierde…

… în primul sezon al Stelei în Divizia „A”: 3-3 la Petrosani (marcatori Jiul: Paraschiva 2, Cricovan) pe 23 nov. 1947, iar în retur, 3-1 pentru Jiul în capitalã (marcatori Jiul: Nicsa, C. Marinescu, Pop IV), pe 25 aprilie 1948. La Steaua jucau atunci Lãzãreanu, Licã Panait, E.Mladin, St.Onisie, V.Tãlmaciu, Gicã Popescu I, Zeana, etc., antrenor fiind fostul…jiulist, Cibi Braun – Bogdan. La Jiul, sub bagheta antrenorului Rudolf Jenny, jucau printre altii, M. Nemes, T. Bone, Rugichei, Paraschiva, etc.

Jiul a mai reusit o singurã victorie la Bucuresti, 12 ani mai târziu, 1-0 în sezonul 1958-1959, prin golul marcat de Ciurdãrescu.

Marcel Rãducanu, „ucigasul” Jiului

Dupã ani ’70-’80, Jiul a câstigat tot mai greu cu Steaua. De altfel, ultima victorie jiulistã s-a consemnat în editia 1982-1983 (iatã, acum 35 de ani!), de atunc Jiul nereusind nici un succes timp de 20 de meciuri!

În perioada 1973-1980, atacantul stelist Marcel Rãducanu a marcat 7 goluri în poarta Jiului, fiind golgeterul la întâlnirile directe Jiul – Steaua. Pentru Jiul,  Farkas I si Paraschiva au marcat câte 6 goluri fiecare.

Cel mai mare scor…

…s-a înregistrat în anul 1956, când Steaua învinge cu 6-0  pe Jiul, marcatori fiind I. Alexandrescu (3), Nae Tãtaru, Cacoveanu si Gh. Constantin. Jiul a reusit cel mai categoric scor în editia 1968-1969, când a învins cu 3-1, autori fiind Libardi, Al. Georgescu, Naidin resp. Creinceanu.

Ultimul joc…

… dintre cele douã echipe a avut loc pe 23 mai 2007, Jiul – Steaua 0-2 (marcatori Vict. Iacob, Vali Badea). Au trecut de atunci zece ani, si poate vor mai trece alte zeci pânã cele douã echipe vor mai fi vreodatã fatã în fatã într-un joc oficial.

A consemnat GENU TUTU