În clasamentul all-time al fotbalului românesc,
în sistemul divizionar (contorizat din campionatul 1932-1933), Jiul Petroșani ocupă locul 15, cu un număr de 1197 de meciuri disputate.
Ultima apariție…
…. a Jiului pe prima scenă a fost în sezonul 2006-2007. Un campionat eșuat, cu trei antrenori schimbați rând pe rând (Florin Marin, Marin Tudorache, Ghiță Poenaru), care nu au putut evita retrogradarea, după doar doi ani în divizia ”A”. Un Jiul – Steaua (0-2) pe 23 mai 2007 a fost cântecul de lebădă al Jiului în divizia ”A”. A fost sezonul în care la Jiul jucau Hotoboc, Căt. Mulțescu, Scarlatache, Pintilii, Mihart, Kalai, Cipr. Dinu, Cipr. Petre, M. Gheorghe, Bicfalvi, Dulcea sau Gabi Apetrei dar și Damian Militaru care a jucat al 200-lea și ultimul meci în divizia ”A”. A fost un campionat cu 18 echipe, Dinamo București câștigând titlul, cu un avans de 6 puncte față de locul 2, Steaua.
Din acel moment, Jiul nu s-a mai apropiat de liga I, ajungând în 2009 în liga a III-a, anul următor, 2010, în liga a IV-a…
Așadar, un onorant loc 15 în ierarhia celor 92 de echipe care au jucat în liga I (în sistemul divizionar) pentru Jiul Petroșani, devansând echipe cu renume (Progresul București, Oțelul Galați, Gloria Bistrița, Politehnica Iași, Astra Giurgiu, Gaz Metan Mediaș, FC Botoșani, Chindia Târgoviște etc.), unele chiar foste campioane.
După numai patru ani de divizia ”A” (1959-1963), Minerul Lupeni, cu generația lui Piu Creiniceanu, Onea, Cotroază, Costică Moraru, Szoke și alții, se clasează pe un loc la fel de onorabil, 59, și ea în fața unor echipe cu renume precum Unirea Alba Iulia, Ciocanul București, CS Mioveni, Vagonul Arad sau U.M. Timișoara.
Am fost și vicecampioni!
Înainte de a se trece la sistemul divizionar, campionatul național de fotbal al României s-a disputat într-o altă formă de organizare, în varianta de campionate pe regiuni, ajungându-se la o finală pe țară gen actualul sistem al Cupei României. Astfel, Jiul Petroșani (care se numea atunci U.C.A.S.P. – Uniunea Cluburilor Atletice Sportive Petroșani) va juca finalul campionatului național pe 9 august 1925, la Arad, cu Chinezul Timișoara. Bănățenii vor învinge cu 5-1, unicul gol al echipei din Petroșani fiind marcat de Veszpremy.
Aceeași echipă, dar sub numele Jiul Lupeni (echipele din Petroșani, Vulcan și Lupeni fuzionaseră în 1927) va ”prinde” o nouă finală națională (29 iulie 1928), pierdută la Brașov, 2-3 cu echipa locală Colțea.
Se poate concluziona că fotbalul de performanță a existat și a rezistat multă vreme la nivel național. Rezultatele și statisticile all-time o dovedesc din plin, cu argumente scrise.
Tocmai de aceea e bine să reamintim din când în când faptul că fotbalul din Valea Jiului a fost respectat, a existat și a adus bucuria celor care l-au iubit, minerii în primul rând, dar și toți ceilalți iubitori de sport de pe aceste locuri.