Fotbal. Liga a II-a / Punctele, amputate!

Comitetul de urgenţă al FRF a decis pentru liga secundă. Primele 6 ocupante din liga a II-a (UTA, CS Mioveni, Oltul Tr. Măgurele, FC Argeş Piteşti, Petrolul Ploieşti, Rapid Bucureşti) vor disputa un play-off cu o singură manşă, constând în cinci etape, cu specificaţia că primele trei clasate vor disputa trei din cele cinci meciuri pe teren propriu. Toate aceste echipe vor porni acest play-off cu punctele înjumătăţite după cele 24 de etape care s-au disputat în sezonul regulat. Echipele clasate pe locurile 1 şi 2, la finalul celor cinci etape de play-off, vor promova direct în liga I, iar echipa de pe locul 3 va susţine un joc de baraj cu locul 6 din play-out-ul ligii I. Nu s-a stabilit încă modalitatea dacă barajul va avea loc într-o singură manşă sau două şi nici datele de disputare. Etapele din play-off-ul ligii a II-a se vor disputa în perioada 4 iulie-1 august, barajul urmând a avea loc în jurul datei de 5 august. Echipele de pe locurile 7-18 nu vor mai juca în acest sezon, iar ultimele trei clasate nu vor mai  retrograda.
Despre viitorul sezon al ligii a II-a, 2020-2021, nu se ştie practic mare lucru.
Se preconizează variante cu 23 de echipe (15 sau 16 din liga a II-a, 2 sau 3 din liga I, 5 din liga a III-a).
Evident se aşteaptă să se vadă câte echipe din liga a II-a vor dori şi vor mai avea posibilitatea de a participa la liga a II-a.
FRF a ţinut cont în toate aceste decizii, de siguranţa şi sănătatea suporterilor, a echipelor, de puterea financiară a cluburilor la momentul de faţă, producerea celui mai mic nivel de nedreptate şi specificitatea fiecărui eşalon.
De altfel, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus, printre altele: ”Este cea mai bună decizie acest scenariu 3 pe care îl susţineţi într-o majoritate covârşitoare. E un compromis pe care toţi trebuie să-l acceptăm. Trebuie să mergem mai departe în acest format”, a spus Răzvan Burleanu.
GENU TUTU