Au trecut de la Revolutia din decembrie 1989, 28 de ani. Timp în care, dupã ce a trãit din acumulãrile anilor anteriori, Nationala româniei a „prins” Mondialele din Italia si S.U.A., ceva prin Europa, dupã care a venit reculul.
Liga I, avea spre exemplu, 18 echipe, în campionatul 1989-1990 regãsindu-se si Jiul Petrosani, cu  generatia lui Ghitan, Negrilã, Sedecaru, Cristi Florescu, Rico Cristea, I. Varga, Bâcu, Henzel sau Lasconi.
Liga a II-a se juca cu câte trei serii a câte 18 echipe, acum mai este o seerie de 20 de echipe. În fine, în Liga a III-a, cu 12 serii pe tablou, Valea Jiului erea reprezentatã de nu mai putin de trei echipe, Minerul St. Vulcan, Minerul Lupeni si A.S. Paroseni Vulcan, în care regãseam jucãtori de valoare precum Homan, Cãmãrãsan, Izsack, Dan Voicu, Dodenciu, Szoradi, Popoviciu, (Min. St. Vulcan), Krautil, Colceag, Neiconi, Oaidã, M. Tudorache (Minerul Lupeni), Oprita, Cioarã, Necrealã, Matula, Buzduga, Baltaru (A.S. Parãseni). De fapt, fiecare minã sau intreprindere mai puternicã avea câte o astfel de echipã asa Minerul Livezeni (fotbal), Minerul Bãrbãteni (fotbal) sau I.G.C.L. Petrosani (volei  feminin) sau Utilaju Petrosani (handbal).
Amatorii…profesionisti!
Pe cartea de muncã a fotbalistilor de atunci nu exista termenul de azi „fotbalist profesionist”. Ei aveau statut de angajati la numeroasele unitãti miniere din Valea jiului, dar în realitate  ocupatia de bazã …. Primele trei ligi aveau în 1989 un numãr de 264 echipe, iar în Valea Jiului fiecare entitate industrialã avea echipa sa. Evident, sportivii îsi luau salariile  la timp, fiecare conform încadrãrii, în plus, erau primele la victorie si cele de obiectiv, basca celelalte avantaje care le aveau angajatii respectivelor intreprinderi.
Au dispãrut echipele, s-au dus si rezultatele…
Încet-încet, aceste echipe au început sã disparã, odatã cu disparitia sau retragerea activitãtii unor firme si intreprinderi. Judetul Hunedoara, care era o fortã în fotbal, cu Jiul si Corvinul în Liga a I, cu patru echipe în Liga a III-a, acum mai are o amãrâtã de echipã (Cetate Deva) în Liga a III-a…
La volei feminin, ajunsã pânã în primul esalon, echipa Jiul (fosta Viitorul IGCL) a dispãrut dupã 1997. Încet si sigur, echipele au dispãrut: Vulcanul a pierdut o echipã (A.S. Paroseni), Lupeniul pe amândouã (Minerul Lupeni si Minerul Bãrbãteni), Petrila o echipã (Jiul), la fel si Aninoasa, pe Minerul.
Minerul Livezeni a clacat si ea dupã 1997, anul marii disponibilizãri.
Un derby de „A”, Jiul – Corvinul 5-3
Vreo 6.000 de spectatori au asistat la meciul din 26 nov. 1989 dintre Jiul si Corvinul, ultimul la acest nivel dintre cele douã echipe: „minerii” versus „otelarii”. Un meci excelent fãcut de Jiu (cu 22 de suturi la poartã!) cu un Lasconi magnific autor a trei goluri si cu Negrilã, Henzel, I. Varga în zi de exceptie, de cealaltã parte, Corvinul cu Ionitã, Bãrdac, Ulesan, Târnoveanu sau Romicã Gabor printre „otelarii„ de frunte. Jiul a condus pânã în min. 82 cu 5-1! La finalul acestui sezon, Jiul si Corvinul au rãmas în continuare în Divizia „A”.
GENU TUTU