Faimosul Trust de Constructii Miniere, o întreprindere rarã înainte de 1989, înalt specializatã în constructii industriale, cu un patrimoniu impresionant, cel care a construit preparatii, statii de tot felul, lucrãri publice etc., a devenit SC CONSMIN SA, din 1992. A fost o societate pretioasã, dar situatia s-a deteriorat grav în ultimii ani. Acum este în insolventã, iar administratorul special nu prea are cu ce o redresa, desi are alãturi un director nou, avocat de profesie. Din sute de salariati înalt calificati, autorizati ISCIR, au mai rãmas 24, în ultima zi a lunii februarie 2017.

Fostul Trust de Constructii Miniere Petrosani, care devenise cel mai mare trust de constructii industriale – clãdiri rezidentiale si nerezidentiale, devenit ulterior SC CONSMIN SA Petrosani, avea la nivelul anului 2009 un total de capitaluri de 6.644.677,00 ron, o cifrã de afaceri de  24.648.316,00 ron, cu  5 filiale si un numãr de peste 500 de angajati, conform datelor financiare de pe totalfirme.com. În 2015, societatea a intrat într-un declin accentuat, desi cifra de afaceri era apropiatã de cea din 2009, pierderea era mare – 4.025.598 ron, datorii de 6.027.797, iar numãrul de angajati scãzuse la 124.

2-1

În decembrie 2016, CONSMIN SA Petrosani a intrat în insolventã, iar salariatii au aflat despre acest lucru în ianuarie 2017, când a sosit, de la Bucuresti, administratorul special Bogdan Costas. S-a trecut la reorganizare, iar din cele 33 de persoane angajate, 9 au fost puse pe liber, iar în 28 februarie le-a expirat preavizul. Reorganizarea continuã, doar cã va fi extrem de greu de redresat pentru cã ceea ce mai poate genera venituri la CONSMIN mai sunt lucrãrile din subantreprizã, statia de betoane de la Lonea si laboratorul, care este unul de gradul II, pretios avându-se în vedere cã deasupra lui, cele de gradul I sunt detinute de institutii de cercetare si universitare. În plus, personalul calificat RSTI, sudori, electricieni etc., autorizati de ISCIR, au plecat, chiar directorul tehnic, Ion Sanda, cel care a condus efectiv societatea, a plecat la propria firmã cu acelasi profil de activitate. Viorica Lois, cea care dupã ce a terminat facultatea a lucrat la aceesi firmã, arhicunoscutã ca “femeia santierelor”, cea care avea în coordonare toate lucrãrile si cunostea fiecare coltisor de pe santiere, a plecat tot în ultima zi a lunii februarie. A avut mai multe oferte cunoscându-i-se profesionalismul în domeniu, încât si-a permis sã-si aleagã.

De ce s-a ajuns aici? Multi dintre fostii angajati îl invocã pe directorul tehnic Ion Sanda, un bun profesionist în ale constructiilor, dar, spun acestia, el conducea efectiv societatea si care nu s-a mai prezentat la licitatii sau ofertele CONSMIN erau inacceptabil de mari, iar rãspunsul invariabil al acestuia la întrebarea de ce asa, era “astea-s dispozitiile”, spun fosti angajati care au ocupat functii importante în societate. Cine avea interesul sã omoare firma? Pentru cã unii asociati par sã se fi strãduit, chiar sã fi riscat fortând încasãrile pe lucrãri, altii au fãcut un pas înapoi, iar altii nu au mai fost interesati, fapt pentru care s-au creat destule scandaluri…

Cel care se zbate sã mai salveze ceva din fostul faimos trust de constructii este Emil Tutunaru, prin SC TED TRANS 2002 SRL, cu domeniu de activitate constructii rezidentiale si nerezidentiale, firmã care s-a aflat pe locul 1 în Topul Afacerilor din România – Intreprinderi Mici. Emil Tutunaru s-a aflat o perioadã bunã  asociat CONSMIN si cunoscându-i istoricul  si valoarea umanã, a preluat si din personal, iar dacã CONSMIN nu va putea fi redresatã prin reorganizare, intentioneazã sã salveze laboratorul si statia de betoane Lonea, spun responsabli ai societãtii aflatã în insolventã.

2-2

Vom vedea dacã administratorul special, Bogdan Costas, are cum si cu ce redresa societatea alãturi de actualul director al SC CONSMIN SA Petrosani, avocatul Dan Manitiu (foto mic).

Ileana Firtulescu