Cei patru fosti conducãtori ai Exploatãrii Miniere Uricani, trimisi în judecatã pentru

accidentul colectiv de muncã din 2011, ajung marti, 18 septembrie din nou, în fata instantei. Judecãtorii au amânat procesul în luna mai.

Cel de-al treilea termen de judecatã din dosarul tragediei de la Mina Uricani are loc marti. Asta dupã ce a fost amânat cu câteva luni în mai.

Doi dintre inculpati, Dragos Aurelian Ciucã si Claudiu Lucian Butari, sunt apãrati de avocatul Paula Iacob, cea care a cerut la termenul din februarie sã studieze dosarul. Asta pentru cã domnia sa e de pãrere cã accidentul în care 5 electricieni au murit pe galeria principalã s-a produs din cauza unor cauze fortuite.

În 5 februarie 2011, cinci persoane cu vârste cuprinse intre 36 si 41 de ani si-au pierdut viata în subteran, în urma unei explozii de metan. Asta, desi oamenii lucrau la un transformator electric pe galeria principalã.

Patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã.

Doi dintre ei sunt apãrati de cãtre Paula Iacob, unul dintre cei mai renumiti avocati din tarã, care încearcã acum sã le demonstreze nevinovãtia.

Morti în timpul unei actiuni de rutinã

Reamintim cã, în februarie 2011, o echipã alcãtuitã din cinci lucrãtori efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distributie TD 3C. În jurul orei 14.30, seful de lucrare a anuntat cã a finalizat operatiunea si cã a cuplat tensiunea electricã în zonã, însã acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafatã

Dupã aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre statiile principale de ventilatoare a vãzut o dârã de fum la una din evacuãrile aerului viciat din subteran si a dat alarma. Imediat au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani si ai Statiei Centrale de Salvare Minierã.

În jurul orei 19.00, o echipã formatã de 15 salvatori minieri a intrat în subteran si a încercat sã afle care este starea minerilor rãmasi în mãruntaiele pãmântului, dar verdictul a fost cutremurãtor: toti cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, însã, la un pas sã se transforme în victime, dupã ce, la ora 22.50 a avut loc o replicã a primei explozii. Din fericire, salvatorii minieri erau deja în rampã putului si nu au fost surprinsi de suflul exploziei.

Tragedia de la Uricani a fost urmatã de o anchetã complexã efectuatã de Inspectia Muncii, iar comisia de anchetã a fost condusã de Nicolae Voinoiu – director al institutiei amintite.

Cu ocazia cercetãrii, au fost stabilite 26 de abateri de la normele de protectie a muncii, iar în 21 de cazuri s-au aplicat sanctiuni contraventionale, în valoare de 182.000 de lei, în timp ce în cinci cazuri s-au dat avertismente.

Ancheta a mai scos la ivealã cã în subteranul EM Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentatã de o scânteie de naturã electricã produsã undeva în zona silozului si nu a avut absolut nicio legãturã cã activitatea desfãsuratã în subteran de cei cinci angajati.  Pe partea infractionalã, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoanã în parte, în conformitate cu fisa postului, iar ancheta au derulat-o procurorii de la Parchetul de pe lângã Tribunalul Hunedoara.

Diana MITRACHE

Carmen COSMAN