Întreprinderea de utilaj minier a fost cândva o societate importantã care producea echipamente miniere pentru subteranele din Valea Jiului, însã acum a ajuns o ruinã.
O parte din clãdiri au fost fãcute una cu pãmântul, iar cele care au rãmas în picioare sunt într-o stare avansatã de degradare. Potrivit datelor vremii, în 1909 se construiesc Atelierele Centrale Petrosani, ce aveau rolul de a deservi minele Lonea, Petrila, Petrosani Est si Vest, dar si mina Aninoasa cu lucrãri mai  complicate ce nu puteau fi fãcute în atelierele acestora. Constructia clãdirii  a fost finalizatã în 1910, ulterior fiind extinsã în mai multe etape. Tot în 1910 se dã în folosintã si turnãtoria de fontã, care la finele anului 1925 va fi mãritã si dotatã cu cubilouri de 1000 kg si un cuptor de uscat forme. URUMP, UMIROM  sau Gerom sunt doar 3 dintre ultimele nume pe care le-a avut cândva cea mai mare uzinã de  productie a utilajelor  miniere din Petrosani.
La finele anului 1999, aratã cifrele oficiale, SC UMIROM SA avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde de lei. FPS a decis sã o vândã, iar fabrica a fost cumpãratã în anul 2000 de fostul prefect PSD al judetului, Aurelian Serafinceanu, pentru 7, 9 miliarde lei vechi.
Cosmin BACIU
FOTO: Constantin Barbu