Un fond care încã nu existã ar putea fi salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiintare unui fond suveran de dezvoltare si investitii (FSDI) dupã modelul celor din Norvegia, Franta, Italia sau Polonia.
Acesta va avea o valoare aproximativã de 10 miliarde de euro. Pentru cã CEH nu poate accesa credite, din cauza datoriilor, si nici buget nu detine, investitiile ar putea fi realizate cu ajutorul Fondului Suveran de Investitii.
O delegatie a ITOCHU din Japonia s-a aflat, luni, la Mintia. Japonezii vor sã realizeze un grup pe turbinã pe gaz si turbinã clasicã.  Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, declarã cã situatia termocentralei de la Mintia este una criticã.
“Situatia la Deva este extrem de complexã din cauza neîndeplinirii obligatiilor de mediu. Iminenta unei hotãrâri judecãtoresti ne poate fi defavorabilã cu implicatii majore. Este o realitate cruntã. Programul de Guvernare cuprinde realizarea unei capacitãti de productie de 400 MW în zona Deva, fiind o locatie foarte bunã, unde avem si statia de 400 cu iesire spre Ungaria si putem asigura  serviciile de sistem”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  Potrivit oficialilor  ministerului, în zona Mintia se preteazã o astfel de investitie. Aceasta ar urma sã fie  În contextul în care  energia regenerabilã trebuie sã atingã o cotã de 35% din totalul de energie electricã trebuie sã punem în operare noi capacitãti de productie. Astfel realizarea unei  capacitãti de 400 MW în ciclu combinat se preteazã.
“Prin Fondul Suveran de Investitii încercãm sã realizãm aceste lucruri, pentru cã societatea (Complexul Energetic Hunedoara – n.r.) nu poate accesa nici credite si nu are nici fonduri. Japonezii vor trebui sã finalizeze memorandumul cu, sã facã studiul de fezabilitate si apoi sã punem aceste documente pe masa Fondului”,  a mai precizat sursa citatã.
Japonezii de la ITOCHU au fost în România în luna ianuarie, fix când Mihai Tudose, fostul premier, si-a pierdut sprijinul politic. Încã de atunci, reprezentantii mai multor companii si-au manifestat interesul de a investitii la Complexul Energetic Hunedoara. Pentru a se alinia directivelor europene, termocentrala Mintia ar fi trebuit sã fie modernizatã, însã acest lucru nu a fost fãcut, desi încã de prin anii 2012 au început procedurile.
Monika BACIU