Zeci de florari au invadat municipiul Petrosani, în prag de 1 noiembrie, în speranta cã vor scoate profit tinând cont cã Ziua Mortilor este o sãrbãtoare bine înrãdãcinatã în zonã.

Luminatia reprezintã pentru aproape toti locuitorii Vãii Jiului o zi care este dedicatã în întregime comemorãrii celor trecuti în nefiintã. Potrivit traditiei, cei rãmasi în viatã merg în fiecare an în aceastã zi la mormintele celor dragi, acolo unde dau de pomanã celor nevoiasi. Tot traditia spune cã pentru urmasi este o obligatie sã împodobeascã cu flori mormintele celor dragi, astfel cã cimitirele se transformã într-o veritabilã grãdinã cu flori si doar lumânãrile aprinse la cãpãtâiul mortilor amintesc de locul în care te afli. „În fiecare an vin si fac curat la mormântul sotului si al cumnatului, aduc flori si aprind lumânãri, iar trecãtorilor le dau de pomanã cozonac si câte un pahar cu tuicã sau vin, de pomanã pentru cei pe care îi am îngropati în cimitir”, spune Dumitra Hogea, o localnicã pentru care 1 noiembrie este o zi specialã. Aceastã traditie din Valea Jiului a fost imediat speculatã si de comerciantii de flori, anul acesta mai mult ca niciodatã.

Flori scumpe, profituri mari

În asteptarea datei de 1 noiembrie când este sãrbãtoritã Ziua Mortilor, toate pietele din Valea Jiului sunt pline de la un capãt la altul de flori care mai de care mai frumoase, mari si colorate care îsi astepta cumpãrãtorii. O adevãratã plãcere de a merge la cumpãrãturi. Dar cei mai interesati binenteles sunt comerciantii care se asteaptã la profituri substantiale de pe urma acestei sãrbãtori, ei stiind foarte bine cã aproape oricât de mult ar ridica preturile la flori, ghivece, coroane sau jerbe, lumea tot va cumpãra pentru cã asa este traditia. Ieri, în piata centralã a municipiului aproape cã nu mai era loc de florari. Cei mai multi dintre ei au venit de la sute de kilometri depãrtare pentru a-si vinde florile. Recunosc cã în doar trei zile de pe urma florilor vândute în prag de Ziua Mortilor, îsi asigurã veniturile pe cel putin o lunã de zile. Sunt destui de putin comercianti care mai vin cu florile din proprile curti, cei mai multi dintre ei au dezvoltat minii industrii din asa ceva, dacã putem spune. Si-au construit sere unde pot planta mult mai multe feluri de flori astfel sporindu-si profiturile din vânzarea lor. Întrebându-i dacã preturile sunt usor negociabile, parcã toti întelesi bine din timp, ne spun cã nu se poate negocia nimic pentru astea sunt preturile de peste tot si mai mult de atât ne spun cã dacã ni se par scumpe putem sã cumpãrãm de la alte tarabe dar nici gând de preturi mai mici. Ne mai spun cã si dacã nu se vor cumpãra toate pânã în ziua de 1 noiembrie ei nu sunt dispusi sã lase niciun leu din pretul lor. „Vin din Târgu Jiu în fiecare sãptãmânã de dinaintea sãrbãtorii si vând doar crizanteme. Ne pregãtim tot anul pentru aceastã sãrbãtoare”, a spus Ileana, o florãreasã din judetul Gorj. Pretul unui buchet vândut de cultivatori este în functie de mãrime si calitate, dar sunt flori ieftine la 1 leu, pentru cã în acest an productia a fost una bogatã.

Raul IRINOVICI

Maximilian Gânju