Filtre la intrarea în Defileul Jiului, din cauza focarului de pestã

Au fost instalate filtre la intrarea dinspre Petrosani în Defileul Jiului, din cauza  focarului de pestã porcinã care a fost confirmat în zona Vãii Jiului.  Jandarmi, politisti si reprezentanti ai DSVSA sunt acum postati în zona în care au fost gãsiti  mistretii morti, sãptãmâna trecutã, iar fiecare masinã, ori vânãtorii care coboarã din acel loc sunt verificati. Nu se instituie, însã, mãsurile din varã, când au fost instalate covoare îmbibate cu solutii, pentru cã temperaturile scãzute ar face inutil filtrul.
„Suntem aici, în zona în care au fost gãsiti porcii mistreti morti si verificãm fiecare masinã suspectã, ca si toate miscãrile de  animale si pãsãri din acest loc co siderat focar”, au spus cei care iau parte la filtrele din zona noastrã.
Nu mai putin de 4 porci mistreti au fost gãsiti morti în zona Iscroni, aproape de Gambrinus, iar autoritãtile din judetul Hunedoara spun cã analizele de laborator au confirmat suspiciunea de pestã porcinã. Prefectul judetului Hunedoara Vasilicã Potecã a remis un comunicat de presã în care se aratã cã a fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgentã si cã a impus autoritãtilor din zona  noastrã mai multe mãsuri.
„În acest context, pentru eliminarea contaminãrii, membrii CJSU au decis aplicarea Planului de mãsuri pentru combaterea pestei porcine si mentinerea interdictiei desfãsurãrii târgurilor si expozitiilor de animale (suine, ovine, caprine, pãsãri, cabaline si bovine) pe teritoriul judetului Hunedoara. La ordinul  prefectului de Hunedoara, Vasilicã Potecã, a fost dispusã transmiterea deciziilor adoptate în C.J.S.U.  tuturor primãriilor din judet”, se aratã în comunicat. În luna decembrie a  anului trecut, mai multi porci mistreti din 24 de fonduri de vânãtoare din Gorj au murit, rãpusi de pesta porcinã africanã. Autoritãtile sustin cã analizele de laborator au indicat prezenta acest virus si chiar cauza decesului. Au fost luate mãsuri de igienizare a acestor locuri, însã rãspândirea virusului nu a fost stopatã. Tot anul trecut, în Valea Jiului au fost impuse mãsuri sanitare la intrarea dinspre Petrosani în Defileul Jiului, din cauza unui focar de pestã porcinã depistat  într-o gospodãrie din Vulcan.
Diana Mitrache