Femeile din Valea Jiului au ajuns parte a unui studiu sociologic realizat inclusiv de experți ai Bankwatch, iar experți în domeniu au vrut să știe cum a fost privită în această zonă femeia, dar și ce perspective sunt.

Am putea spune că e încă un studiu, din multe altele realizate la noi, în Valea Jiului, dar printre cei invitați, noi am găsit o femeie care, timp de două decenii a ocupat o funcție de conducere în minerit. Asta, pentru că tot s-a spus că, în trecut, femeile nu prea lucrau și că minerii erau singura categorie socială activă.
„Am avut foarte multe colege care ocupau posturi serioase și care intrau în mină așa cum am intrat și eu. Nu stăteam la birou. Dacă era undeva ceva, primeam telefon că s-a întâmplat un eveniment la mină. Luam autobuzul, coboram în mină. Acum, eu nu știu dacă femeile mai sunt așa. Nu știu ce locuri de muncă au. Eu m-am pensionat de 30 de ani”, ne-a povestit ing. Imola Martonoși, fost șef CTC Compania Huilei.
Dar mineritul devine cu fiecare zi istorie, iar studiul sociologic le-a avut, de această dată, în prim-plan pe femei. Am pornit de la o cercetare a situației femeilor de acum, din Valea Jiului. Am vrut să vedem cu ce probleme se confruntă și ce se poate face pentru a le îmbunătăți viața, atât la nivel de infrastructura de îngrijire a copiilor, a vârstnicilor, la crearea unui program de lucru mai flexibil, acolo unde ar fi necesar, ca să facă ele față sarcinilor domestice. Am constatat că sunt probleme în acest sens. Se pot lua decizii de îmbunătățire, dar nu este doar o decizie a autorităților locale, ci presupune și o implicare la nivel de ministere”, a spus și Tudorina Mihai, Asociația Front.
Tranziția justă nu e altceva decât trecerea de la o zonă monoindustrială cum a fost și este Valea Jiului, la altceva, dar cu implicarea femeilor, cum spun cei care au făcut acest studiu.
Nu e altfel zona noastră, iar particularitățile față de alte zone din România sunt legate de faptul că aici doar minerii lucrau, în timp ce femeile mai rar.
„Nu se pot închide mine, termocentrale, fără a pune ceva în loc. Și de aici ar trebui să plecăm, pentru că știm foarte bine că tranziția în Valea Jiului nu a fost deloc justă. Așa că acum încercăm să punem ceva în locul mineritului”, a explicat și Dan Dobre, Bankwatch România.
„Cred că putem să observăm că, în ciuda faptului că au avut de trecut prin multe provocări economice, femeile au reușit, printr-un efort incredibil de resurse, să depășească problemele. Vorbim de femei care au schimbat multe locuri de muncă. Vedem și lipsa serviciilor care s-ar adresa mai degrabă femeilor”, a menționat Elena Trifan, cercetătoare.
Problemele femeilor, spun cei care au realizat acest studiu, au fost mai mereu lăsate deoparte, iar acum, pe locurile de muncă scoase în diverse domenii, ele se întrec cu bărbații. Asta presupune clar ca viitoarele strategii să le ofere o portiță a lor.
Este practic un studiu adresat femeilor, despre care se cer acum, în mod imperativ, proiecte dedicate numai lor.
Diana Mitrache