Factura de energie electricã, mai mare cu 40% / Curentul care ”face scrum” populatia cu venituri minime

8Românii plãtesc la pret mãrit energia purã, energia verde, cogenerarea si energia purã, cu 40% si nu cu 10% cât a anuntat guvernarea Ponta. O pensionarã care a plãtit anul trecut putin peste 10 milioane lei vechi factura de curent, de 1850KW/4 luni, acum plãteste aceeasi cantitate consumatã cu 7 milioane mai mult, dar pensia ei a rãmas aceeasi!!

Ultimele facturi emise de Enel pentru energia furnizatã consumatorilor casnici au produs adevãrate drame în rândul populatiei. Dacã iarna oamenii ”înghiteau” costul energiei electrice stiind cã în aceastã perioadã consumul este mai mare, acum multi nu înteleg de ce plãtesc la fel de mult. Comparând facturile cu aceeasi perioadã a anului trecut, acestia sunt bulversati. majoritatea stiau cã energia s-a scumpit cu 10%, dar factura aratã o scumpire cu pânã la 40-45%.

Responsabilii Enel spun cã acest pret se practicã din toamna anului trecut când s-a introdus în factura cãtre populatie plata pentru certificatele verzi, care este de 0,05 lei pe kW. De exemplu pentru la o cantitate de 965 KwhCV, consumatorul plãteste 49,72 lei, la care se adaugã TVA de 11,93 lei. Acesti bani sunt plãtiti pe… nimic, consumatorul nebeneficiind de energie verde, adicã aceasta nu se regãseste în cosul de energie cu care este alimentat.

Apoi contributia pentru cogenerare  s-a scumpit cu 24%. De exemplu la un consum de 1800 kW, clientul Enel plãteste 52 de lei. La toate aceste cresteri se adaugã pretul energiei pure, care a crescut cu 11%, cu TVA-ul aferent pretului crescut. Si sã nu uitãm: accizele si rezervarea, care încarcã si ele binisor factura.

Toate acestea îngroapã în special pensionarii. Cazul pensionarei din Petrila, Constanta Iancu, de 78 de ani, cãreia citirea de regularizare a încãrcat-o cât consumul unei fabrici, cu vreo 8000 de kW, datoritã unei erori de sistem electronic. Dar si dupã stornarea facturii, femeia tot are de plãtit vreo 17,60 milioane lei vechi, pentru cã i s-a cumulat consumul pe patru luni din 2013, adicã vreo 1850 kW.

”Maicã, ne vom  întoarce la lumânare si lampã…”

8-1Anul trecut, înainte de scumpirea energiei, a introducerii certificatelor verzi si a cresterii cogenerarii, pensionara ar fi plãtit 10,55 milioane lei vechi, iar acum plãteste 17,60 milioane lei, adicã cu cu vreo 7 milioane lei vechi mai mult, în timp ce pensia ei a rãmas aceeasi.

Ca sã nu fim acuzati de rãutate de responsabilii României, ”care-si iubesc poporul”, trebuie sã precizãm cã din aceastã sumã de 1.760 lei, 4 lei reprezintã taxa radio-tv!!

—-

 ”Maicã, ne vom intoarce la lumânare si lampã… De unde sã plãtesc atâtia bani? Încep sã regret cã am trãit atâta sã ajung în secolul XXI, ca sã mã întorc la vremea când m-am nãscut. Ce ne mai iau ãstia, cã nu mai avem ce da, eventual viata…” – a declarat Constanta Iancu, 78 de ani, din Petrila.

—-

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Factura de energie electricã, mai mare cu 40% / Curentul care ”face scrum” populatia cu venituri minime

  • 30 mai 2013 la 15:43
    Permalink

    Lasati ca o vecina a pati mule cu Domni de la enel au incasat o factura cu minus cam -400 lei si nu a mai dat bani inapoi cum fusese vorba multe chesti desi se platise tot kilovati cam in lei 1900 lei sau 1800 si a mai venit factura cu minus care cica nu trebuie platita.

Comentariile sunt închise.