7Dupã ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, a stârnit un imens scandal legat de exploatarea resurselor de aur de la Certej de cãtre societatea Deva Gold si a cerut totodatã anularea avizului de medi pentru acest proiectu,  investitia devine acum parte integrantã a Planului national de investitii strategice.

Guvernul se pregãteste sã atragã investitii de 10 miliarde de euro si sã creeze peste 50.000 de locuri de muncã, pânã la finele anului, potrivit Planului national de investitii strategice si de creare a locurilor de muncã, fãcut public joi de Executiv. În acest plan, punct importante sunt constituite de unele dintre cele mai controversate proiecte din ultimii ani, respective cel de la Rosia Montanã, precum si exploatarea de cãter Deva Gold a resurselor auro – argintifere de la Certej. Guverenul pune, însã, si o conditie pentru proiectul huendorean, respective noi standard de mediu impuse celor de la Deva Gold.

Vrem sã deblocãm si sã continuãm dezvoltarea proiectelor Deva Gold si Rosia Montanã, evident cu respectarea cerintelor de mediu. Parlamentul va lua o decizie. La începutul sesiunii parlamentare va fi finalizat proiectul de lege pe Rosia Montanã. Cred cã 13 ani de când se tot plimba prin diverse structuri parlamentare este de ajuns. Decizia finalã într-un proiect atât de controversat poate fi luatã doar de cãtre Parlament”, a declarat premierul Victor Ponta, dupã prezentarra Planului national de investitii strategice.

Blocat în instantã7-1

Mult mai putin vizibil decât celebrul scandal de la Rosia Montanã, proiectul de la Certej este blocat la ora actualã de un proces aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Agentia Nationalã de Protectie a Mediului a cerut instantei, la solicitarea Ministerului Mediului, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer de la Certej de Agentia Regionalã de Protectie a Mediului Timisoara, cu beneficiar direct societatea Deva Gold, chematã, de asemenea, în fata magistratilor.  Ministerul Mediului si Pãdurilor a solicitat anularea avizului, pe care ministrul Rovana Plumb l-a catalogat drept „ilegal si iresponsabil”.  Aceasta a precizat cã, în urma verificãrilor efectuate în perioada 4-12 septembrie 2012 s-a constatat faptul cã acordul de mediu în cazul proiectului de la Certej este ilegal, oficialii sustinând cã încalcã atât legislatia româneascã, dar si pe cea europeanã. Ministrul Rovana Plumb a mai precizat cã obligatiile de mediu de dinainte privatizãrii nu au fost transferate în acordul de mediu, cum prevede legea, iar ARPM Timisoara nu era îndreptãtitã sã initieze aceastã procedurã, competenta în acest caz fiind a ANPM.  Pe de altã parte, oficialii beneficiarului acestui acord de mediu – Deva Gold, spun cã au depus absolut toate actele sau documentatiile care le-au fost solicitate pe parcursul celor cinci ani cât a durat procedura de avizare.   Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferã de la Certej – o investisie estimatã la 200 de milioane de euro -a  stârnit un imens scandal, dupã ce douã organizatii de mediu au protestat împotriva acestuia, din cauzã cã, spun ei, procedura se bazeazã pe cianuri. Ministrul Mediului a anuntat cã emiterea acordului va fi verificatã în regim de urgentã, ceea ce s-a si întâmplat.

Carmen Cosman