In timp ce unii medici pleaca peste hotare, doi doctori si-au preluat cabinetele la Spitalul din Lupeni. Doi medici si-au preluat atributiile, incepand de ieri (luni-n.r.) la Spitalul municipal din Lupeni. Ei sunt sot si sotie si au venit in Valea Jiului dintr-o localitate din judetul Alba.

“Este vorba de doi medici, un anestezist si un chirurg, Camelia si Nicolae Costinas. Ei au venit din Abrud, din judetul Alba. Incepand de astazi (luni-nr.) ei si-au ocupat posturile si isi vor exercita aici meseria”, declara Gabriel Lungu, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Municipal din Lupeni.

Administratia locala de aici le va oferi celor doua cadre medicale toate conditiile de care au nevoie pentru a-si exercita meseria conform celor mai inalte standard.

“Le vom oferi tot ce au nevoie pentru ca actul medical sa fie unul de cea mai buna calitate. Este foarte important pentru noi ca aici sa fie medici buni care sa vina in ajutorul pacientilor”, mai precizeaza Lungu (foto).

La spitalul municipal din Lupeni vor mai fi angajate cadre medicale. La finele anului urmeaza sa fie incadrati pe posture doi medici rezidenti, un pediatru si un farmacist.

Cadrele medicale din Romania emigreaza in masa. Medicii si asistentele medicale din tara sunt nemultumiti de conditiile de trai si de conditiile sociale, drept pentru care isi depun in numar din ce in ce mai mare actele pentru a li se recunoaste studiile si in celelalte tari ale Uniunii Europene.

Conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Sanatatii, la 31 ianuarie, aproape 4.000 de cadre medicale si-au depus actele pentru a li se recunoaste studiile in statele membre UE, pentru a putea emigra. In statele UE, cadrele medicale sunt platite mult mai bine decat in tara.

Astfel, in urma eliberarii certificatelor de conformitate aproximativ 4.000 de cadre medicale ar urma sa paraseasca sistemul sanitar romanesc in favoarea celui din statele membre UE.

Incepand cu 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Ministerul Sanatatii, conform directivelor europene, a inceput eliberarea documentelor care atesta experienta profesionala ceruta de normele comunitare pentru recunoasterea calificarii in celelalte state membre UE.

Documentul este necesar personalului calificat din sistemul de sanatate care intentioneaza sa profeseze intr-un stat membru al UE.

Raul IRINOVICI