Si Petrosaniul poate aplica metoda Lupeniului pentru a eradica  furturile masive ale capacelor de canal, care fac Primaria sa scoata bani grei  pentru a le inlocui.

Cumpararea a 300 de capace de la inceputul anului si pana in prezent, inseamna subventionarea centrelor de fier vechi din bani publici, spun petrosanenii.

Pentru a nu mai cheltui sume mari de bani pe cumpararea capacelor de canal furate si vandute la firmele de fier vechi, cetatenii Petrosaniului cer primarului Tiberiu Iacob Ridzi sa aplice aceeasi metoda ca a primarului municipiului Lupeni, Cornel Resmerita. Sa inchida o perioada centrele de fier vechi, pentru ca aceste furturi se fac direct cu colaborarea administratorilor acestora, sau chiar de oameni  angajati de ei.

In urma declaratiilor facute de seful D.P.A.D.P.P. din cadrul primariei Petrosani, Lucian Dragomir, cum ca primarul a alocat bani pentru a cumpara 300 de capace de canal doar in 2012, si se pare ca nu este suficient, pentru a acoperi gurile de canalizare pagubite de hoti, petrosanenii au reactionat.

Laszlo I. Szasz, inginer, Petrosani: ”Cum sa plateasca pagubele hotilor cu banii din impozitele noastre? Pai e la mintea cocosului ca hotii sunt mana in mana cu centrele de la fier vechi. Pai ce face primarul? Ii subvenitioneaza pe aia?”

Gheorghe Maican, maistru minier, Petrosani: ”Eu lucrez la mina la Lupeni si vreau sa va spun ca acolo, dupa ce  le-au inchis centrele de fier vechi, au venit unii administratori si s-au  oferit sa le cumpere ei, sa le puna la loc, doar sa le lase centrele deschise.  Sa faca la fel si primarul nostru”.

Care a fost efectul inchiderii centrelor de fier vechi de la Lupeni in urma hotiilor masive de capace de canal, spune city-managerul municipiului, Gabriel Lungu.

”Dupa ce s-a recurs la aceasta masura, de inchidere a centrelor de fier vechi, Primaria Lupeni nu a mai fost nevoita sa cumpere nici macar un capac de canal. Au ramas deschise doar centrele care achizitionau si mase plastice, cu interdictia de a cumpara fier. Chiar au fost administratori care s-au oferit sa cumpere toate capacele furate pentru a-i lasa sa functioneze, dar cu promisiunea sa nu mai primeasca la cumparare capace de canal. Multi au spus ca oricum se fura pentru ca le vand in alte localitati, dar acest lucru nu s-a intamplat pentru ca e costisitor pentru ei sa le transporte, apoi exista si riscul sa fie prinsi” – a declarat Gabriel Lungu.

Deci exista solutii, ba mai mult, pentru a nu li se mai inchide centrele de fier vechi, administratorii din Lupeni s-au angajat sa pazeasca prin metode specifice capacele atat de vanate.

 Ileana Firtulescu