Patronul unei firme abonate la contractele de la Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia a fost condamnat. Este vorba de Gheorghe Coiculescu. De numele acestuia se leagă stâlpii hidraulici de la Complexul Energetic Hunedoara.
Gheorghe Coiculescu şi-a recunoscut faptele, iar magistraţii de la Tribunalul Gorj au dispus condamnarea omului de afaceri, într-un dosar de evaziune fiscală. Şi alţi colaboratori ai omului de afaceri au fost vizaţi de dosar.  63 de facturi fictive au fost înregistrate în contabilitatea firmei, abonată la contractele de la CEH şi CEO. Omul de afaceri a recunoscut acuzaţiile şi a achitat prejudiciul. Astfel acesta a primit o amendă penală în valoare de 500 de lei.  Omul de afaceri Gheorghe Coiculescu controlează firma Gamiatricos Com SRL Bucureşti, ex Ginard Com SRL Târgu Jiu. Firma a primit o amendă penală de 2500 de lei. şi alţi doi colaboratori ai lui Gheorghe Coiculescu au fost condamnaţi pentru complicitate. Este vorba de Daniel Octavian Ciobanu şi Mircea Pleşu, cu antecedente penale, au fost condamnaţi pentru complicitate la evaziune fiscală la 2, respectiv 3 ani de închisoare. Executarea pedepselor a fost înlocuită cu termene de încercare de 4, respectiv 6 ani. Instanţa a refuzat instituirea sechestrului pe proprietăţi ale inculpaţilor, după ce aceştia au achitat prejudiciul stabilit de anchetatori. ” Constată recuperat integral prejudiciul penal, în cuantum de 424.928 lei, din care 256.904 lei reprezintă TVA, iar 168.024 lei reprezintă impozit pe profit. Constată recuperate integral accesoriile calculate până la data achitării integrale a debitului principal, reprezentând dobânzi/majorări şi penalităţi de întârziere în cuantum de 121.696 lei, din care 71.935 lei în cazul TVA, iar 49.761 lei în cazul impozitului pe profit. Respinge acţiunea civilă formulată de Statul Român reprezentat prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Craiova – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj în contradictoriu cu inculpaţii Coiculescu Gheorghe, Ciobanu Daniel Octavian, Pleşu Mircea şi inculpata/parte responsabilă civilmente Sc Gamiatricos Com Srl Bucureşti ( fostă SC Ginard Com Srl Tg. Jiu )”, arată sentinţa Tribunalului Gorj. De menţionat este faptul că sentinţa nu este definitivă.

Afaceri la CEH
Omul de afaceri Gheorghe Coiculescu nu este străin în Valea Jiului. Societăţile  controlate de acesta au fost bine înfipte în industria minieră. SC Ginard, actualmente Gamiatricos a avut contracte atât cu Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, cât şi cu Complexul Energetic Hunedoara.
Potrivit datelor de pe SEAP, în anul 2015, Ginard şi-a adjudecat mai multe contracte la CEH. Unul dintre acestea, în valoare de 11340 lei, fără TVA datează din 3 iunie 2015 şi presupunea “Piese schimb electrofiltru”. Aceeaşi societate, a câştigat în acelaşi an, la data de 26 mai, un contract în valoare de 3,615,602 RON, fără TVA pentru “furnizare profil de mina laminat tip SG 23, THN 21 sau echivalent”. În luna iulie a anului 2016, societatea a câştigat un contract în valoare de 43.500 lei, fără TVA, pentru “Zalele de legătura asigura legătura între elementele de lanţ minier calibrat ce sunt folosite la utilajele miniere”, iar în aceeaşi lună, aceeaşi societate a primit un contract pentru “furnizare profil de mina laminat tip SG-23, THN-21 sau echivalent” în valoare de 1,218,400 RON . Gamiatricos – două contracte la CEH în 2017. În anul 2017, societatea controlată de omul de afaceri, Gheorghe Coiculescu, şi-a adjudecat două contracte la Complexul Energetic Hunedoara, ambele proceduri ajungând la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

De la alimente, la piese
Gheorghe Coiculescu a început afacerile în anul 1995, aşa cum prezintă pe propriul site.  “Firma a fost fondată în 1995, de domnul Coiculescu Gheorghe, care a desfăşurat activitatea de comerţ în industria alimentară. În anul 2000 s-a realizat prima convenţie de comercializare produse cu fabrica de ciment de la Fieni şi Deva din grupul Carpatcement Holding S.A. În 2005 s-au făcut investiţii mari în cumpărarea de terenuri şi clădiri unde s-a construit sediul firmei împreună cu  atelierul de producţie şi depozite. (…) Iniţial firma a avut ca profil de activitate comerţul, atât cu produse din România cât şi cu  produse din import destinate domeniului minier, energetic cât şi a fabricilor de ciment: reductoare, roti dinţate, cuplaje elastice, etc. În anul 2006 s-a înfiinţat departamentul de producţie în locaţia deţinută de societate (suprafaţa 500 mp, depozit 2000 mp, hala producţie 1.100 mp. În perioada 2007  dezvoltarea urmăreşte atât modernizarea secţiei de producţie cât şi  utilarea acesteia cu noi mijloace de producţie care să confere firmei olărgire şi diversificare a posibilităţilor de execuţie (prelucrare). Cifră de afaceri se menţine la un nivel crescut, şi numărul personalului a crescut ajungând la un număr de 13 angajaţi. În anul 2008 se înfiinţează departamentul achiziţii produse căi ferate şi departamentul produse chimice vânzând în special asigurarea de produse chimice în România. Prin faptul că  societatea noastră a ajuns la un nivel mare de disponibilitate bănească, îşi asigură de fiecare dată partenerii din acest punct de vedere,  protejându-i de toate posibilele blocaje financiare şi de rulare băneşti. Politica firmei, privind calitatea, are drept scop să ofere clienţilor produse de cea mai înaltă calitate, cu  o siguranţă mare în exploatare, precum şi un service calificat”, arată informaţiile de pe site-ul http://ginard.pointit.ro/.

Gamiatricos – continuă activitatea
Potrivit informaţiilor, societatea este specializată în “Fabricarea de construcţii metalice şi părti componente ale structurilor metalice”. În anul 2016, societatea a avut o cifră de afaceri de 7.518.692 lei, un profit net de 855.929. Tot la finalul anului 2016, Gamiatricos a avut datorii de 2.914.081 lei  şi 7 angajaţi.
Astfel, societatea controlată de omul de afaceri Gheorghe Coiculescu nu este străină deloc de  mineritul din Valea Jiului. Societatea s-a aflat şi pe lista firmelor beneficiare de plăti  prioritare efectuate în perioada martie – aprilie 2017. Unio Satu Mare (firmă  construcţii utilaj minier), Ginard SRL (firmă echipament minier, profile laminate) şi Gamiatricos (firmă echipament minier, profile  laminate) au fost cele care au încasat banii cu prioritate.
Cosmin BACIU