Eroii din Bănița au un nume și, de acum, un renume

Pe dealul ce străjuiește comuna Bănița, la intrarea dinspre Hațeg în zona Văii Jiului, mai mulți oameni s-au adunat la Înălțare să cinstească memoria eroilor. A fost un moment în care autoritățile locale au considerat că trebuie să dezvelească și aici o placă comemorativă pe care sunt scrise de acum înainte numele eroilor ce au căzut cândva pe aceste locuri.

Întreaga comunitate din Bănița s-a adunat la monumentul din localitate dedicat Eroilor Neamului. A fost un bun prilej de a rememora faptele de eroism ale celor care, indiferent de religie și apartenență, au murit cândva în lupte, aici, la noi. Tocmai de aceea, monumentul are, începând de acum, o placă pe care sunt scrise numle celor ce au luptat aici. „Este vorba despre o placă comemorativă pentru eroii care au luptat în Primul Război Mondial, aici, în comuna Bănița. Sunt 111 oameni care și-au sacrificat viața, pentru a păstra independența și suveranitatea statului român”, a spus Petru Dorin Marc, primarul comunei Bănița.

Tot aici s-a ținut și un moment de reculegere dedicat lui Gheorghe Ile, primarul din Vulcan, care a susținut construirea monumentului de la Bănița, iar cei de acolo și-au amintit și de Liviu Gherghin, cel care a făcut posibil acest vis al oamenilor din Bănița, și anume, acela de a avea propriul monument dedicat eroilor.

Diana Mitrache