C omisarul European Elisa Ferreira a venit cu banii, a vizitat Valea Jiului și ne-a invitat să scriem proiecte. Avem cea mai bună ofertă de când România a aderat la Uniunea Europeană, avem și banii și ar trebui doar să ne punem la lucru. Este vorba despre
primari, ONG-uri, oameni de afaceri și oameni simpli, tineri implicați și pricepuiți.

Județul Hunedoara este în fața unui buget foarte generos de 510 de milioane de euro în Programul Operațional de Tranziție Justă. Este prima dată când ni se oferă acești bani, iar comisarul european care a semnat pentru România spune că trebuie acum să scriem proiecte cu care să luăm acești bani. Nu sunt singurele sume și încă mai pot veni bani, așa cum a afirmat comisarul Elisa Ferreira, la întâlnirea de la Universitatea din Petroșani, cu toată comunitatea. Și ne-a explicat și care ar fi primii pași. Asta, pentru că oamenii de aici sunt mereu sceptici că se mai face ceva.
„Este clar că până la sfârșitul acestui an va trebui ca voi să veniți cu planuri mai concrete pentru programul de tranziție justă în această zonă. Pe de altă parte, acest fond de tranziție justă este ceva ce se adaugă la programele normale de finanțare, așa că după ce joi am semnat acordul cu guvernul, ne așteptăm să finalizăm negocierile pe diferite programe operaționale care au fost propuse de guvern și de fapt e nevoie să avem aceste programe operaționale aprobate până la sfârșitul acestui an pentru ca nici o finanțare să nu fie pierdută. În această direcție încă sunt multe de făcut, lucruri rămase din perioada anterioară, pentru că acesta e exercițiul bugetar multianual 2014-2020, deci înainte de cel în care ne aflăm acum, și încă există posibilitatea de a folosi acele fonduri și lucrăm foarte strâns cu guvernul României pentru a nu se pierde nici banii aceia, pentru că au fost mai multe perturbări cauzate de evenimente binecunoscute, cum ar fi pandemia de covid sau creșterile de prețuri, și facem progrese substanțiale. Și mai aveți încă un element, care este planul național de redresare și reziliență”, a spus, în încheierea vizitei la Petroșani, Elisa Ferreira, comisar european pentru Politică Regională.

A DR Vest este partenerul principal
Specialiștii de aici vor oferi consultanță, oferă deja primarilor spijin și directorul acestui for a precizat că proiectele scrise sunt viabile, chiar și cu cofinanțare. Asta, pentru că județul nostru a obținut mari reduceri, fiind un județ puternic depopulart. „Eu cred în afacerile pornite cu cofinanțare din partea beneficiarului, pentru că altfel nu este afacere. Suntem în cel mai favorabil județ din țară din punct de vedere al cofinanțării, în sensul că pragul de cofinanțare este scăzut cu 20% față de celelalte județe. 10% este scăzut din cauza faptului că există o scădere a numărului populației, cu un procent semnificativ comparabil cu celelalte județe, iar 10% din cauza faptului că sunteți un județ afectat de tranziția justă. Asta înseamnă că pentru componenta de microintreprinderi o să avem 10% și la celelalte vom avea 20%, 30% și 40% la firmele mari. Ați obținut maxim din ceea ce puteați obține și este un procent semnificativ”, a declarat Sorin Maxim, director ADR Vest.
Așa că acum nu ne mai rămâne decât să scriem proiecte.
„Ne bucurăm că noi continuăm tradiția aceasta de a organiza evenimente importante la universitate. Arătăm astfel și rolul școlii în coagularea eforturilor de dezvoltare a Văii Jiului. Am reușit să lămurim o parte din nedumeririle colegilor noștri, pe de po parte și, pe de altă parte, am reușit să obținem niște informații atât de la dânsă, cât și de la domnul ministru Boloș, vis a vis de banii și de fondurile care sunt și pot veni în Vaslea Jiului. Cred că acum putem începe serios să scriem proiecte pentru Valea Jiuluiu. Altfel, noi nu vom putea atrage acețti bani și riscăm să îi pierdem”, a precizat și prof univ dr ing Sorin Radu, președintele ITI Valea Jiului.

31,5 miliarde de euro pentru România
Comisia Europeană a semnat Acordul de Parteneriat prin care țara noastră primește 31,5 miliarde de euro, fonduri de coeziune nerambursabile din Bugetul UE 2021 – 2027.
Banii sunt alocați pentru:
l TRANSPORT: 7,2 miliarde de euro fiind alocați pentru autostrăzi, linii de cale ferată rapide, dar și pentru transport public durabil în orașe.
l LOCURI DE MUNCĂ: 7,3 miliarde de euro vor fi folosiți pentru crearea de locuri de muncă mai stabile și mai bine plătite și pentru scăderea ratei șomajului, mai ales în rândul tinerilor.
l IMM-uri: 4,33 miliarde de euro vor fi dedicați sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Aceste fonduri vor finanța de asemenea cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități.
l SĂNĂTATE: 2,3 miliarde de euro vor fi folosiți pentru îmbunătățirea sistemului medical și asigurarea accesului cetățenilor la servicii de sănătate.
l MEDIU: 6,75 miliarde de euro vor merge către sprijinirea tranziției spre o economie verde în România. Vor fi sprijinite proiecte ce vizează energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu și conservarea biodiversității. Dintre acestea, 2,3 miliarde de euro vor fi alocați pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente. Alte 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă sunt destinați regiunilor care vor avea nevoie de cele mai mari investiții pentru trecerea de la energia pe cărbune.
l COMBATEREA SĂRĂCIEI ÎN RÂNDUL COPIILOR: Se vor aloca 3,3 miliarde de euro pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și medicale integrate în 2 000 de comunități rurale.
În această perioadă de criză la nivel internațional, este foarte bine că a fost adoptat Acordul de parteneriat și că în curând vom începe să absorbim fondurile europene de coeziune.
Diana Mitrache